ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία λόγω χαμηλού εμβολιασμού κατά ιλαράς στο Λονδίνο

15 September 2023, 13:53

images

Ανησυχία στις αρμόδιες αρχές στην Αγγλία προκαλεί το σχετικά χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς σε μαθητές, κυρίως στο Λονδίνο και στις γειτονικές κομητείες, την ώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί 128 κρούσματα της ασθένειας, έναντι 54 συνολικά πέρυσι. Το 66% των φετινών κρουσμάτων είναι στο Λονδίνο.

Οι κατά τόπους δήμοι της πρωτεύουσας, που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων του δημοσίου, έχουν αρχίσει να στέλνουν προειδοποιητικές επιστολές προς σχολεία και γονείς.

Σημειώνουν πως μαθητές που δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) θα μπορούσαν να υποχρεωθούν σε απομόνωση τριών εβδομάδων εφόσον υπάρξει κρούσμα ιλαράς στην τάξη τους.

Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω κρουσμάτων και υποχρέωσης απομόνωσης των ανεμβολίαστων μαθητών.

Τα ποσοστό εμβολιασμού με το τριπλό MMR έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, κάτι που αποδίδεται στην απορριφθείσα πλέον από την επιστημονική κοινότητα μελέτη του 1998 που συνέδεε το συγκεκριμένο εμβόλιο με τον αυτισμό.

Σημειώθηκε ενδιάμεσα μια αύξηση μετά από συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων, αλλά το ποσοστό έχει ξαναμειωθεί από τα χρόνια της πανδημίας και μετά.

Στο Λονδίνο μόνο το 75% των παιδιών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του MMR έως την ηλικία των πέντε ετών, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα το ποσοστό είναι 85%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 95% για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης και την αποτροπή εξάρσεων της νόσου.

Ορισμένες από τις επιστολές, όπως από τους δήμους του Μπάρνετ και του Χάρινγκεϊ στο βόρειο Λονδίνο με την πολυπληθή κυπριακή και ελληνική κοινότητα, προειδοποιούν για ενδεχόμενο δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων ιλαράς στην πρωτεύουσα δίχως βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης, με συνέπεια πιθανή ανάγκης νοσηλείας παιδιών ή - σε σπάνιες περιπτώσεις - ακόμα και θάνατο.

Η πρώτη δόση του MMR, που συνήθως χορηγείται περίπου στην ηλικία του ενός έτους, προσφέρει 95% προστασία έναντι της ιλαράς. Η δεύτερη δόση αυξάνει την προστασία στο 99%.

Σχετικά Άρθρα