ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

04 Ιανουαρίου 2024, 19:33

images

Ανησυχία προκαλεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος στην Ελλάδα, με τη σημερινή ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει 57 θανάτους από COVID-19, καθώς και 70 διασωληνωμένους, κατά την εβδομάδα 25-31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται σημαντική άνοδος των κρουσμάτων τόσο αναφορικά με τον κορωνοϊό, όσο και με άλλες γριπώδεις ιώσεις.  

Ειδικότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό, οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τις καταγραφές του προηγούμενου μήνα και ήταν υψηλότερες από τις εισαγωγές της αντίστοιχης εβδομάδας του 2022.

Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, φθάνοντας συνολικά στις 31, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων από κορωνοϊό να ανέρχεται στους 70.

Με βάση την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα (+116%), στη Θεσσαλονίκη (+60%), στην Αττική (+56%) και στο Ηράκλειο (+31%), στα Χανιά (+18%) και την Πάτρα (+13%). Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-15%), ενώ σταθεροποίηση καταγράφηκε στο Βόλο (0%) και στη Λάρισα (+10%).

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων την περίοδο των γιορτών.

Σε παρέμβασή της στον ANT1, συνέστησε τον εμβολιασμό σε πολίτες άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, τονίζοντας ότι «δεν μετράμε δόσεις, αλλά θα κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο». «Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη γιατί δεν έχει εποχικότητα», πρόσθεσε.

Στην εικόνα σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων αναφέρθηκε και ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καλώντας του πολίτες να τηρήσουν τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Τονίζουμε ξανά πως είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα