ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανέπεμψε το νόμο για έλεγχο ρύπανσης ο ΠτΔ

20 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Επανεξέταση του «περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022» ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με τη λειτουργία εγκαταστάσεων χωρίς την κατοχή έγκυρης πολεοδομικής άδειας νοουμένου ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Σε επιστολή του στις 19 Δεκεμβρίου 2022 προς την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο λόγος αναπομπής του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να προβλεφθεί στο βασικό νόμο, δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να επιτρέπει τη λειτουργία εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του βασικού νόμου, να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας και/ή άδειας οικοδομής και/ ή πιστοποιητικού έγκρισης (απαίτηση του βασικού νόμου), νοουμένου ότι τηρούνται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με τη χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) σύμφωνα με το βασικό νόμο.

Συγκεκριμένα, στο βασικό νόμο εμπίπτουν 73 εγκαταστάσεις εκ των οποίων 34 εγκαταστάσεις δεν κατέχουν έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι βασικές παραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, ΧΥΤΑ Πάφου καθώς και άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, ένα σφαγείο, κεραμεία και μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως αναφέρεται, ο υπό αναπομπή νόμος προβλέπει παράταση στο δικαίωμα της αρμόδιας αρχής να χορηγεί ή ανανεώνει ΑΒΕ σε εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής ή/και πιστοποιητικό έγκρισης μόνο μέχρι τις 31.12.2023 και μόνο για μια φορά με μέγιστη διάρκεια ισχύος της ΑΒΕ για ένα χρόνο.

Συνεπώς, ο υπό αναπομπή νόμος κρίνεται ότι δεν επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο σκοπό, σημειώνει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες από τους επηρεαζόμενους φορείς με αποτέλεσμα από την 01.01.2024 μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων να λειτουργεί χωρίς ΑΒΕ και να πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία τους.

«Σε αντίθετη περίπτωση, προκύπτει σοβαρός κίνδυνος επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράβαση της σχετικής οδηγίας», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος.

Εφόσον ο τερματισμός της λειτουργίας εγκαταστάσεων όπως η ΑΗΚ, ο ΧΥΤΑ κ.ά. δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή, ο Πρόεδρος αναφέρει πως καταλληλότερη επιλογή κρίνεται η συνέχιση λειτουργίας τους σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, η οποία θα διασφαλίζεται μέσω ελέγχων από την αρμόδια αρχή, μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών εντός μιας εύλογης και ρεαλιστικής προθεσμίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος παρακαλεί όπως η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος να ακούσει σχετικά με την παρούσα αναπομπή το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα