ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμένουν πρόταση ΟΑΥ προς όφελος των φαρμακοποιών

02 Φεβρουαρίου 2023, 10:43

images

Πρόταση προς όφελος των φαρμακοποιών αναμένουν να παρουσιάσει σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προκειμένου να μην προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί σε απεργιακά μέτρα, έπειτα από τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της παραχώρησης περισσότερων φαρμάκων από τα συμφωνηθέντα λόγω υπερσυνταγογράφησης.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων θα πραγματοποιηθεί η ώρα 1:30 μ.μ.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «είχαμε δώσει διορία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου στον ΟΑΥ να μελετήσει το θέμα» και θα στη σημερινή συνάντηση  αναμένεται να ενημερώσουν τι προτίθενται να κάνουν.

Στην προηγούμενη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέλαβε συντονιστικό ρόλο με την ελπίδα να βρεθεί λύση και να μην υπάρξουν απεργίες, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των φαρμακοποιών.

Δεν προέβλεψε σωστά ο ΟΑΥ

Αυτό που ζητούν, αρχικά, οι φαρμακοποιοί είναι ο ΟΑΥ να ικανοποιήσει το αίτημα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 λόγω της παραχώρησης περισσότερων φαρμάκων και επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Ισσέγιεκ, αυτό που απασχολεί τους φαρμακοποιούς είναι ότι «από τις 15,6 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων που δεσμεύτηκε ο ΟΑΥ, φτάσαμε για όλο τον χρόνο του 2022 να καταναλωθούν 19 εκατ. συσκευασίες».

Αυτό δείχνει ότι υπήρξε μία υπερσυνταγογράφηση σε σχέση με τις προβλέψεις του οργανισμού και τις δεσμεύσεις του έναντι των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με την κ. Ισσέγιεκ, δόθηκαν τουλάχιστον 20% περισσότερες συσκευασίες από όσες ο οργανισμός δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσε να ελέγξει και πάνω σε αυτό είχε βασιστεί και η αμοιβή του φαρμακοποιού.

«Φαίνεται ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν παρόλο που δεσμεύτηκαν», είπε.

«Άρα αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τα φαρμακεία, οικονομικά θέματα και θέματα βιωσιμότητας τους και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόταση για επίλυση του θέματος», σημειώνει.

Υπόσχεση για το 2023, αλλά όχι για το 2022

Ο διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «στο μνημόνιο που διαβουλευόμασταν τους είχαμε πει ότι θα γίνει προσπάθεια να μην ξεπεραστούν τα 15 εκατ. κουτιά ετησίως και τώρα είναι στα 19 εκατ.».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην προηγούμενη συνάντηση οι φαρμακοποιοί επέμεναν ότι πρέπει να γίνει αναδρομικά κάποια διόρθωση για το 2022, ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να πάει αναδρομικά πίσω για το 2022, όμως ο πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι «θα το εξετάσουμε ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να μην επαναληφθεί το 2023».

«Δηλαδή, θα τους καλέσουμε και θα δούμε για το 2023, για να καθοριστεί ο σωστός προϋπολογισμός, αν χρειάζεται κάποια διόρθωση και αν θα επηρεάσει την αμοιβή τους», προσθέτοντας ότι για το 2023 αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την αμοιβή τους.

Αναστέλλουν μέτρα εν αναμονή πρότασης

Αναφορικά με το αν έχουν αποφασιστεί μέτρα αντίδρασης οι φαρμακοποιοί, η κ. Ισσέγιεκ είπε ότι «εξαρτάται από την πρόταση που θα μας δοθεί την οποία θα μεταφέρουμε στα συλλογικά μας όργανα για απόφαση».

«Περιμένουμε να δούμε την πρόταση, τι συμπεριλαμβάνει το 2023 και το νέο μοντέλο όπως μας ενημέρωσαν και τότε θα τοποθετηθούμε», δήλωσε.

Επίσης, «τα μέτρα δεν έχουν αποσυρθεί, απλώς έχουν ανασταλεί», ενώ ο Σύλλογος θα επεξεργαστεί οποιαδήποτε μέτρα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν με την πρόταση.

Από την άλλη, η κ. Ισσέγιεκ αναφέρει ότι «θα θέλαμε να ξεκινήσουμε θετικά και να θεωρήσουμε ότι ο οργανισμός θα δει με ορθό τρόπο το αίτημα των φαρμακοποιών, γιατί είναι οφθαλμοφανές ότι έχει ξεφύγει των συμφωνηθέντων».

«Ο ΟΑΥ πρέπει να μας δώσει εκείνη την πρόταση που θα είναι προς όφελος όλων για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα προς όφελος του ασθενή», υπογραμμίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα