ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμένεται η «Κένταυρος» στην Κύπρο λόγω τουρισμού

20 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Δεν έχει εμφανιστεί ακόμη η μετάλλαξη του κορωνοϊού ονόματι «Κένταυρος» στο νησί, αλλά αυτό αναμένεται σύντομα λόγω του αυξημένου τουρισμού που υπάρχει στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σε παρέμβαση στην κρατική τηλεόραση, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα για να μελετήσουν τα νέα δεδομένα με τη νέα μετάλλαξη, «εάν πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι για επιβολή νέων μέτρων ή για να είμαστε σε ετοιμότητα με τα νοσηλευτήρια».

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη Κυριακή, σχολίασε ότι τα κρούσματα είχαν φτάσει σε ψηλό επίπεδο, αλλά ακολούθως σημειώθηκε μία μείωση.

Αναφερόμενος στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που επανέφερε το μέτρο αυτό, καθώς η Κύπρος διαφέρει από τις άλλες χώρες, εφόσον εδώ έχουμε τους γάμους και τον τουρισμό.

Σημείωσε ότι «το μέτρο με τις μάσκες δούλεψε και πρέπει να το εφαρμόσουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Σταθεροποίηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής (ΣΕΕ) Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και τον Υπουργό Υγείας.

Πρόσθεσε, ότι είναι πιθανότερο να περιμένουν να δουν μέχρι την Παρασκευή πώς θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολούθως να συγκαλέσουν σύσκεψη.

Κληθείς να απαντήσει για την εικόνα της πανδημίας στο νησί, σχολίασε ότι δεν βλέπει κάποια επιδείνωση της κατάστασης και ότι ενημερώθηκε από την ομάδα ιχνηλάτησης ότι υπήρξε βελτίωση.

Σημείωσε ακόμη ότι σταθεροποιήθηκε η εικόνα στα κρούσματα και στις νοσηλείες και δεν υπήρξε κάποια αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την μετάλλαξη «Κένταυρος», δήλωσε ότι δεν κατέχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από την Όμικρον, και ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες μεταλλάξεις.

«Η «Κένταυρος» αναδύθηκε στην Ινδία και προσπαθεί να επικρατήσει των άλλων μεταλλάξεων, αλλά δεν έδειξε ότι δημιουργεί προβλήματα», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε επίσης ότι δεν βλέπει κάποιο μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων, καθώς η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. «Μάλλον θα μειώνονται τα κρούσματα από εδώ και πέρα», είπε, προσθέτοντας ότι «μέχρι την Κυριακή υπήρξαν 117 νοσηλείες», οι οποίες δεν αυξήθηκαν.

Σχετικά με την επέκταση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση από το CDC για εμβολιασμό τέταρτης δόσης εμβολίου κατά τον covid-19 για άτομα 60 ετών και άνω και για άτομα με χρόνιες παθήσεις, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το εμβόλιο αποτρέπει τις βαριές νοσηλείες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα