ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακαινίστηκε ο παιδοχειρουργικός θάλαμος του Μακάρειου Νοσοκομείου

30 Μαΐου 2023, 14:48

images

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παιδοχειρουργικού θαλάμου του Μακάρειου Νοσοκομείου, μία πράξη που αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Ομορφαίνοντας τον θάλαμο αγάπης» του παγκύπριου συνδέσμου Μικροί Εθελοντές.

Σε χαιρετισμό η γραμματέας του συνδέσμου, Ιωάννα Αχιλλέως, ανέφερε ότι η ομάδα νέων του παγκύπριου συνδέσμου Μικροί Εθελοντές ξεκίνησαν το 2019 την εκστρατεία «Ομορφαίνοντας τον θάλαμο αγάπης» με στόχο την ουσιαστική ανακαίνιση του θαλάμου.

Σημείωσε ότι «ακόμη εν μέσω της πανδημίας που ακολούθησε, η ομάδα μας δεν τα έβαλε κάτω καταφέρνοντας να υλοποιήσει τμηματικά ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν».

Συγκεκριμένα, μέσα από την εκστρατεία δημιουργήθηκαν δύο νέα μπάνια σε κλίνες οι οποίες δεν είχαν και ανακαινίστηκαν πλήρως τέσσερα υφιστάμενα μπάνια. Ακόμη, εφαρμόστηκαν wallpaper κατά μήκος του διαδρόμου του θαλάμου, πλήρης ανακαίνιση της κουζίνας των ασθενών, αγορά 19 νέων αναπαυτικών καρεκλών για κλίνες, αγορά 17 ερμαριών για κλίνες, αγορά διακοσίων sensors για παιδιά και αντικατάσταση φωτιστικών με LED.

Η πρόεδρος του συνδέσμου Μικροί Εθελοντές, Λιάνα Χατζημηνά, στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «για τον σύνδεσμο μας ο θάλαμος αγάπης αποτελεί τη δεύτερη φάση της εκστρατείας μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

«Είμαστε περήφανοι για τους νέους εθελοντές του συνδέσμου μας, κατέθεσαν ψυχή και χρόνο, οραματίστηκαν και έκαναν σε πράξη αυτό το όραμα. Ο σύνδεσμος μας ιδρύθηκε πριν 22 χρόνια από την αγάπη ενός μικρού κοριτσιού για τον συνάνθρωπο μας. Ιδρύθηκε με μοναδικό σκοπό να εντάξει τα παιδιά από μικρή ηλικία στον εθελοντισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια την αγάπη που κατοικεί στη ψυχή όλων μας», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Ιατρικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Χρήστος Μηνά ανέφερε με τη σειρά του ότι «ο φυσικός χώρος των παιδιών δεν είναι το νοσοκομείο, είναι το σπίτι τους, τα σχολεία τους, η αυλή τους, οι παιδότοποι και τα πάρκα».

«Βρισκόμενοι σε τέτοιο περιβάλλον το οποίο αρχικά χαρακτηρίζεται ως αφιλόξενο, η συνεισφορά των Μικρών Εθελοντών έρχεται σε δύο άξονες», είπε, προσθέτοντας ότι «έδωσαν δύναμη και άνεση και κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας να καταπολεμήσουν  τη νόσο, αλλά κυρίως έδωσαν διάθεση και όπλα στους μικρούς μαχητές που νοσηλεύονται στο μοναδικό νοσοκομείο Μητέρα και Παιδί του ΟΚΥπΥ παγκύπρια και στις οικογένειες τους να αντιμετωπίσουν την ασθένεια όσο καιρό χρειάζεται να παραμείνουν ενδονοσοκομειακά».

Ημέρα σταθμός για την ιστορία προσφοράς και ανθρωπιάς

Η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Μικροί Εθελοντές» μέσω της εκστρατείας του «Ομορφαίνοντας τον Θάλαμο Αγάπης», όπου συλλέχθησαν τα χρήματα για την ανακαίνιση του Παιδοχειρουργικού Θαλάμου. 

Πρόσθεσε ότι η Παιδοχειρουργική Κλινική είναι η μοναδική οργανωμένη Τριτοβάθμια Κλινική στην Κύπρο και ότι σε ετήσια βάση ο Παιδοχειρουργικός θάλαμος φιλοξενεί περίπου 1500 παιδιά.

Όπως δήλωσε, «στη σύνθετη και δύσκολη εποχή που ζούμε οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της κοινωνικής παρέμβασης και να τις θέσουμε σε προτεραιότητα. Σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν ευτυχώς συμπολίτες μας με κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση για προσφορά. Συμπολίτες μας μικρής ηλικίας που επιλέγουν να μην είναι απαθείς. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο που είναι καρπός εθελοντισμού και πρωτοβουλίας ατόμων, η ανθρωπιά των οποίων, είναι πολύ μεγαλύτερη από το μπόι τους, ανθρώπων που είχαν θέσει ως στόχο να μετατρέψουν το χειρουργικό θάλαμο σε χώρο που να εκπέμπει ζεστασιά και αγάπη».

Ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους Μικρούς Εθελοντές για την πρωτοβουλία τους, η υπουργός σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι σταθμός για την ιστορία και την προσφορά αγάπης και ανθρωπιάς, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας, παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι και θα συνεχίσει να στηρίζει τις αξιέπαινες προσπάθειες όλων των εθελοντών.

Η πρώτη κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, συνεχάρη τους Μικρούς Εθελοντές προσθέτοντας ότι «εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να δώσει ένα περισσότερο κίνητρο ούτως ώστε περισσότερα νοσοκομεία να ομορφύνουν και να είναι ένας χώρος που όχι μόνο επιστημονικά θα παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει, αλλά να δίνει καθημερινά αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θεραπείας».

Όπως ανέφερε, «κάθε πρωτοβουλία που έχει ως τελικό αποδέκτη τα παιδιά και την ευημερία τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Παιδοχειρουργική Κλινική του Μακάρειου νοσοκομείου είναι η μοναδικά οργανωμένη κλινική όπου παιδιά τυγχάνουν θεραπείας από τη γέννηση τους μέχρι τα 16 τους χρόνια».

Σημείωσε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την πολυεπίπεδη, πολύπλευρη στήριξη και την άρτια επιστημονική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών από την εισαγωγή τους στο Τμήμα μέχρι τη στιγμή της αποθεραπείας τους».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα