ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη προστασίας Μεσογείου από περιβαλλοντική ρύπανση

19 September 2022, 20:06

images

Την ανάγκη προστασίας της Μεσογείου θάλασσας από την περιβαλλοντική ρύπανση, επεσήμανε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης σε ομιλία του σε εκπαιδευτική επίσκεψη με θέμα «Την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» στις Κάτω Χώρες.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης επιλέγηκε μαζί με 12 άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ) από τις Κάτω Χώρες, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιρλανδία, τις Βαλτικές Χώρες, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, για να συμμετάσχει σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή Ζίλαντ των Κάτω Χωρών.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου και είχε θέμα «Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας: ευκαιρίες και προκλήσεις», την οποία διοργάνωσε η περιφέρεια Ζίλαντ σε συνεργασία με την ΕΕτΠ.

Προστίθεται ότι «οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα αντιπλημμυρικά έργα που δημιουργήθηκαν μετά τις σφοδρές πλημμύρες του 1953, οι οποίες στοίχησαν τη ζωή σε 2 χιλιάδες κατοίκους και έχουν στόχο την προστασία της περιοχής από τα ορμητικά νερά της Βορείου Θάλασσας».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ) Αντρος Καραγιάννης «σε τοποθέτηση του εστίασε στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της «εισβολής» ξενικών θαλάσσιων ειδών, κυρίως από τη Διώρυγα του Σουέζ και το Στενό του Γιβραλτάρ, τα οποία απειλούν με εξαφάνιση διάφορα είδη ψαριών και οστρακοειδών.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε επίσης «στην ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία των περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι μέρες βροχόπτωσης στην Κύπρο μειώνονται ενώ οι μακρές περίοδοι ξηρασίας μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην κάλυψη της γης, οδηγώντας σε διάβρωση και αύξηση της απορροής κατά τις καταιγίδες».

Σχετικά Άρθρα