ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναβάλλονται μεταγγίσεις λόγω μειωμένων αποθεμάτων αίματος

10 Μαΐου 2024, 11:41

images

Δύο μέρες μετά από την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, και παρά τα όσα αισιόδοξα ακούστηκαν, σήμερα τα Άτομα με Θαλασσαιμία ( ΆμΘ) αντιμετωπίζουν ξανά, το φαινόμενο της αναβολής μεταγγίσεων λόγω των μειωμένων αποθεμάτων αίματος.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας,  Μίλτος Μιλτιάδους ανέφερε ότι σήμερα παρουσιάστηκαν αναβολές μεταγγίσεων ατόμων που μεταγγίζονται με ομάδα αίματος «Όμικρον».

Αιτία των αναβολών, είναι το μειωμένο απόθεμα που υπάρχει σε αίμα ομάδας «Ο» το οποίο, ως γνωστόν, χρησιμοποιείται και για τα επείγοντα περιστατικά, λόγω της συμβατότητας του με όλες τις ομάδες αίματος.

Αυτές τις μέρες, το απόθεμα σε κάποιες τράπεζες αίματος, ειδικά σε αίματα «Ο» έχει κατέβει κάτω από το απόθεμα ασφαλείας, και δυστυχώς, οι πρώτες μεταγγίσεις που αναβάλλονται είναι, των πολυμεταγγιζόμενων Ατόμων με Θαλασσαιμία.

Το φαινόμενο αυτό, τονίζει ο κ. Μιλτιάδους, είναι άκρως απογοητευτικό και δεικνύει την ανάγκη της εφαρμογής μιας συνολικής στρατηγικής για την αιμοδοσία, που να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και να αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Τέλος, ο κ. Μιλτιάδους απευθύνει θερμή παράκληση εκ μέρους όλων των Ατόμων με Θαλασσαιμία όπως για ακόμα μια φορά, οι αιμοδότες προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους για να καλύψουν αυτή την έκτακτη ανάγκη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα