ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αμ. Χατζηγιάννη: Εισάγονται 10-12 ασθενείς με κορωνοϊό καθημερινά στο Νοσ. Αναφοράς

08 Μαρτίου 2021, 12:38

images

Τις τελευταίες μέρες γίνονται καθημερινά 10 με 12 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, με τον μικρότερο ασθενή να είναι ηλικίας 33 ετών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξημένη τάση εισαγωγών ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς και η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών μας αγχώνει ιδιαίτερα. Σήμερα νοσηλεύονται 62 άτομα, τέσσερα από τα οποία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα τελευταία τρία 24ωρα γίνονται 10 – 12 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως με τον μέσο όρο ηλικίας να ανέρχεται στα 64 έτη. Οι ασθενείς είναι άτομα ηλικίας από 33 μέχρι και 70 ετών ως επί το πλείστον, με αρκετούς από αυτούς να μην πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ενώ έχουν κοινά συμπτώματα, δηλαδή λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού, η οποία μπορεί να εμφανίζεται ανάλογα σε ήπια ή πιο σοβαρή μορφή, λαμβάνοντας υπόψη και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν είναι ήπια, αφού οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου». Σημείωσε πως «για να χρήζουν νοσηλείας στο Νοσοκομείο σημαίνει ότι παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι 33 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζει εμπύρετο και δύσπνοια και χρειάζεται οξυγόνο, ενώ βρισκόταν στο δημόσιο Νοσηλευτήριο εδώ και μερικές μέρες».

Σημείωσε ακόμα πως «η φαρμακευτική αγωγή για όλους τους ασθενείς είναι η ίδια. Ωστόσο ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής και όταν ο οργανισμός του είναι φυσιολογικός χωρίς δηλαδή να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, τότε μπορεί να αντεπεξέλθει πιο εύκολα ή να βγει πιο ανώδυνα από την όλη διαδικασία».

Όταν όμως, συνέχισε, «υπάρχουν και διάφορα άλλα υποκείμενα νοσήματα τότε ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο χρόνο νοσηλείας για να ανανήψει και να νοιώσει καλύτερα. Η νοσηλεία των ασθενών εξαρτάται από το πότε θα αποδεσμευτούν από την οξυγονοθεραπεία, δηλαδή θα πρέπει να περάσουν ένα ή δύο 24ωρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη για οξυγόνο».

Στις δηλώσεις της η κα. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε σε ένα «ευχάριστο» όπως το χαρακτήρισε γεγονός, ότι δηλαδή «ορισμένοι ασθενείς είναι ευαισθητοποιημένοι και απευθύνονται έγκαιρα στο Νοσοκομείο για να εισαχθούν και να τύχουν της απαραίτητης θεραπείας».

Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα είπε η κα. Χατζηγιάννη πως «όσο πιο γρήγορα και έγκαιρα μεταβαίνουν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο, τόσο πιο εύκολα θα είναι και για τον γιατρό να δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Μόλις ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα πρέπει να ενημερώσει τον προσωπικό του γιατρό». Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που τα συμπτώματα του είναι ήπια μπορεί να περιμένει μερικά 24ωρα, όταν όμως αυτά επιμένουν πρέπει να γίνει έγκαιρα εισαγωγή του στο Νοσοκομείο για να δοθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή».

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο Νοσοκομείο Αναφοράς, είπε πως «μέχρι στιγμής μπορούμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση. Το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι στελεχωμένο με προσωπικό και επανδρωμένο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά τα δεδομένα έχουν αυξητική τάση και όλοι πρέπει να θορυβηθούν από αυτό και να προσέξουν».

Όσον αφορά τα εξιτήρια σημείωσε ότι «αυτά είναι πολύ λιγοστά και δεν είναι ούτε το ένα πέμπτο των εισαγωγών που γίνονται. Ενδεχομένως να δοθούν σήμερα κάποια εξιτήρια, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων των ασθενών».

Η Αμαλία Χατζηγιάννη διευκρίνισε επίσης πως «παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς εντούτοις οι υπόλοιπες Υπηρεσίες του δουλεύουν κανονικά. Το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, τα εξωτερικά ιατρεία, οι προσωπικοί και ειδικοί γιατροί αλλά και τα Κέντρα Υγείας εργάζονται κανονικά και είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να υποδεχθούν και να δώσουν την απαραίτητη θεραπεία στους συνανθρώπους μας».

Σχετικά Άρθρα