ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλάζει και εμμηνορροϊκό κύκλο ο COVID-19

14 Αυγούστου 2023, 15:22

images

Τα άτομα με Covid-19 μπορεί να εμφανίσουν μικρές, προσωρινές αλλαγές στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι οι αλλαγές είναι μικρές και συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό στον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, οι ερευνητές με επικεφαλής  τον ερευνητή  υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, Blair Darney, Ph.D., M.P.H, την γιατρό -επιστήμονα Alison Edelman Ph.D. και την Alexandra Alvergne, Ph.D., του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, ανέλυσαν δεδομένα εμμηνορροϊκού κύκλου από 6.514 άτομα σε 110 χώρες χρησιμοποιώντας το Clue, μια πλατφόρμα για την έμμηνο ρύση και την αναπαραγωγική υγεία.

Μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων που νόσησαν με  κορωνοιό, οι ερευνητές βρήκαν, κατά μέσο όρο, μια αύξηση κατά 1,45 ημέρες στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου σε σύγκριση με τη μέση διάρκεια του προηγούμενου κύκλου των συμμετεχόντων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αλλαγές του κύκλου είναι πιθανό να οφείλονται σε προσωρινή, σχετιζόμενη με την ασθένεια ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης, αλλά επειδή τα άτομα βιώνουν διακυμάνσεις στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, είναι δύσκολο να απομονωθεί ο Covid ως μοναδική αιτία.

“Θέλουμε αυτή η έρευνα να καθησυχάσει τα άτομα ότι σε επίπεδο πληθυσμού, αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία», ανέφερε ο Blair Darney, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο  Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η μελέτη δεν επικεντρώθηκε σε long Covid ασθενείς. Οι γιατροί και οι επιστήμονες συμβουλεύουν επίσης  τα άτομα που παρατηρούν παρατεταμένες αλλαγές στην έμμηνο ρύση, να αναζητήσουν καθοδήγηση από τον κλινικό τους γιατρό.

«Καθώς ο επιπολασμός του COVID-19 έχει αυξηθεί, το κοινό ανέφερε μια σειρά από αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διάρκειας του κύκλου. Γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία, η ομάδα μας - μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες στην αναπαραγωγική υγεία  έθεσε αυτή την έρευνα κορυφαία προτεραιότητα», δήλωσε ο Edelman, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του OHSU.

«Η υγεία της εμμήνου ρύσεως δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική και απαραίτητη για την παροχή απαντήσεων που μπορούν να καθησυχάσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν εμμηνορροϊκές αλλαγές μετά από λοίμωξη από COVID-19» είπε.

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον βιολογικό μηχανισμό αυτών των αλλαγών και θα συνεχίσουν να αξιοποιούν δεδομένα από εφαρμογές παρακολούθησης κύκλου για να διερευνήσουν άλλες αναφερόμενες παραλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων κύκλων, της απροσδόκητης κολπικής αιμορραγίας και του πόνου.

Τα ευρήματά τους βασίζονται σε προηγούμενη εργασία από την ίδια ερευνητική ομάδα που εντόπισε για πρώτη φορά μια συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων κατά του COVID-19 και των αλλαγών του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ωστόσο, η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις της ίδιας της νόσου COVID-19 στον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι περιορισμένη. Αυτή η μελέτη είχε στόχο να εντοπίσει αυτές τις επιπτώσεις, καθώς και να συγκρίνει τυχόν αλλαγές με αυτές που παρατηρήθηκαν με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα