ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλαγή μεταχείρισης παιδιών στα δικαστήρια

19 Μαΐου 2022, 16:00

images

Προς αλλαγή της μεταχείρισης των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όσον αφορά τον τρόπο λήψης και αξιολόγησης της μαρτυρίας τους με την εφαρμογή δύο καινοτόμων αλλαγών οδεύει η Κύπρος.

Τα δύο αυτά ζητήματα τέθηκαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου σε συνεργασία με τη «Φωνή» και με επίσημη προσκεκλημένη την έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας κα Lady Dorrian, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε παρέμβαση στο κρατικό ραδιόφωνο η πρόεδρος του συμβουλίου «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι υπήρξε θερμή ανταπόκριση από τους δικαστές στο σεμινάριο και θέλησαν να επισκεφθούν το «Σπίτι του Παιδιού» για να δουν την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι η Lady Dorrian αποδέχθηκε την πρόσκληση για να εκπαιδεύσει του δικαστές της Κύπρου, καθώς επίσης παρουσίασε τις εμπειρίες της σχετικά με το τι έχει αλλάξει στη Σκωτία όσο αφορά την εκδίκαση υποθέσεων που περιλαμβάνονται ευάλωτοι μάρτυρες- παιδιά αναφορικά με τη διαχείριση των παιδιών στα δικαστήρια.

Αυτό που δημιούργησε μία πολύ καλή εντύπωση στην Lady Dorrian είναι ο θεσμός του «Σπιτιού του Παιδιού» που υπάρχει στην Κύπρο, το οποίο θα μεταφέρει και στη Σκωτία για να εφαρμοστεί.

«Η ανταλλαγή καλών πρακτικών θα βοηθήσει στη συλλογική αντιμετώπιση του θέματος» ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για απόδοση δικαιοσύνης και στήριξη των παιδιών και των οικογενειών».

Οι δύο καινοτομίες που στοχεύουν

Η πρώτη καινοτομία που ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου είναι το παιδί να καταθέτει τη μαρτυρία του από το «Σπίτι του Παιδιού», όπου υπάρχει στήριξη και προστασία και νοιώθει άνετα, χωρίς να χρειαστεί πάει στο δικαστήριο και να έρθει αντιμέτωπος με τον κατηγορούμενο.

«Ως εκ τούτου, η μαρτυρία του θα αποτελεί πιο αξιόπιστη επειδή το παιδί δεν θα έχει το άγχος που θα είχε όταν θα βρισκόταν στο δικαστήριο», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, όλες οι καταγγελίες παραπέμπονται στο «Σπίτι του Παιδιού» από διάφορους φορείς. Η Αστυνομία ή το γραφείο ευημερίας θα κάνει τη διερεύνηση στο «Σπίτι του Παιδιού», όπου θα γίνεται η οπτικογραφημένη κατάθεση του παιδιού από εξειδικευμένο άτομο της Αστυνομίας, την οποία θα παρακολουθήσει το υπόλοιπο εξειδικευμένο προσωπικό και θα αποφασίσει για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαχείριση του παιδιού και τι στήριξη θα χρειαστεί το παιδί και η οικογένεια του.

Πρόσθεσε ότι, «στην περίπτωση που η δίκη διεξαχθεί ξανά μετά από 1 ή 2 χρόνια , τότε το παιδί θα καταθέσει τη μαρτυρία του ξανά από το «Σπίτι του Παιδιού» οπτικογραφημένα χωρίς να παρευρεθεί στο δικαστήριο».

Η δεύτερη καινοτομία που ανέφερε, είναι οι ερωτήσεις που θα επιβάλει ο δικηγόρος στο παιδί θα τις ελέγχει προηγουμένως το δικαστήριο, «βάζοντας φρένο στη διαχείριση των παιδιών σαν να είναι ενήλικες».

«Αυτή η διαδικασία ακολουθείται και από άλλα συστήματα σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία», δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου, ευελπιστώντας να γίνει και στην Κύπρο αυτό.

Όπως ανέφερε, «υπήρξε ανταπόκριση και από το Ανώτατο Δικαστήριο και από τον Γενικό Εισαγγελέα. Η υπουργός δικαιοσύνης υποσχέθηκε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αλλαγές δεν αρέσουν στους δικηγόρους καθώς επίσης ότι δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου».

Η κ. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών μέσω διαδικτύου καθώς και στην αύξηση των καταγγελιών. Σημείωσε ότι η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται στο ότι βελτιώθηκαν οι διαδικασίες που βοηθούν τα παιδιά-μάρτυρες να «σπάσουν» τη σιωπή.

«Η πρόληψη είναι ο πρώτος στόχος και κανόνας του συμβουλίου ‘Φωνή’», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα