ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα σήμερα

11 Απριλίου 2022, 07:10

images

Ένα βήμα πριν την πλήρη κατάργηση των υγειονομικών μέτρων βρίσκεται η Κύπρος καθώς από σήμερα μειώνονται οι χώροι στους οποίους απαιτείται η επίδειξη safe pass, μετά από 18 μήνες καταργείται η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η τηλεργασία παύει να είναι υποχρεωτική.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.

Από σήμερα λοιπόν καταργείται η επίδειξη safe pass στους χώρους εργασίας, στις επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, στα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, στους ιστορικούς χώρους και στους χώρους εικαστικών τεχνών.

Επιπλέον δεν απαιτείται safe pass ή οποιοδήποτε άλλο υγειονομικό πιστοποιητικό στις γκαλερί, τα εργοτάξια, τις λαϊκές αγορές, τα παζαράκια και τα λαϊκά πανηγύρια.

Τις τελευταίες 15 ημέρες στα μέτρα που τρέχουν ήδη δεν απαιτείται safe pass σε φαρμακεία, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγόρες, περίπτερα, μίνι μαρκετ και υπηρεσία take away.

Στη δεύτερη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων που αναμένεται να εφαρμοσθεί από την Αγία Εβδομάδα στις 18 Απριλίου, εκτός απρόοπτου, καταργείται η επίδειξη safe pass και στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα, με εξαίρεση τους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης που στεγάζονται στους συγκεκριμένους χώρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα του Υπουργείου Υγείας, επίδειξη safe pass απαιτείται σε επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικούς χώρους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε όλους τους χώρους κάτω των 100 τ.μ. δεν απαιτείται η επίδειξη safe pass, εάν όμως είναι άνω των 100 τ.μ. απαιτείται η επίδειξη safe pass .

Αλλαγές και στην καραντίνα

Τη δυνατότητα αποδέσμευσης από την καραντίνα κατά την 5η ημέρα θα έχουν από σήμερα τα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, νοούμενου ότι θα υποβάλλονται σε αρνητικό PCR με δικά τους έξοδα ενώ θα πρέπει να ενημερώνουν το χημείο ότι είναι θετικοί στον ιό έτσι ώστε να καταχωρούνται στην πλατφόρμα για να λαμβάνουν μήνυμα αποδέσμευσης.

Διαφορετικά τα κρούσματα θα αποδεσμεύονται αυτόματα, χωρίς τη διενέργεια τεστ την 7η ημέρα του αυτοπεριορισμού.

Σύμφωνα με την τακτική που θα ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, τα άτομα που έχουν νοσήσει θα λαμβάνουν μήνυμα την 6η ημέρα το βράδυ ότι αποδεσμεύονται κατά την 7η ημέρα, συνεπώς από σήμερα όσα άτομα διανύουν 7η, 8η, 9η, 10η ημέρα θα λάβουν μήνυμα ότι αποδεσμεύονται.

Όσον αφορά στις στενές επαφές που υποχρεούνται να αυτοπεριοριστούν θα αποδεσμεύονται την 5η ημέρα ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. Μειώνεται επίσης και ο χρόνος της διενέργειας του test-to-stay, στις 5 ημέρες από 7 ημέρες.

Από σήμερα θα επιτρέπεται και το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και κλινικές για ένα μόνο συγγενικό άτομο υπό την προϋπόθεση προσκόμισης αρνητικού τεστ 24 ωρών.

Χθες εντοπίστηκαν 1.459 νέα περιστατικά από 57.728 διαγνωστικές εξετάσεις με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 2,53%.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα