ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΑΗΚ: Εξηγήσεις για εκπομπές ρύπων στη Δεκέλεια και Βασιλικό

29 Ιουνίου 2022, 17:23

images

Σε εξηγήσεις για τις εκπομπές ρύπων στις περιοχές Δεκέλειας και Βασιλικού προέβη η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Κατά τη συνεδρία εκφράστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν αυτοί οι ρύποι και το γεγονός ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζουν στην ανασφάλεια και διερωτώνται για την κατάσταση της υγείας τους.

Εξηγήσεις για εκπομπές καπνών

Εκ μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ο διευθυντής παραγωγής Χάρης Μενελάου, ανέφερε ότι η λειτουργία των σταθμών γίνεται με σεβασμό προς τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τους σταθμούς και οι άδειες λειτουργίας τους βασίζονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Διευκρίνισε ότι οι ρύποι που μετριούνται είναι το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και η σκόνη. Πρόσθεσε ακόμη ότι γίνονται δύο ειδών μετρήσεις στα φουγάρα με εγκατάσταση ειδικών καραβανιών, μία στην Ορμήδεια και μία την Καλαβασό. Επίσης, οι μετρήσεις γίνονται ηλεκτρονικά κάθε λεπτό και υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή.

Αναφορικά με το συμβάν εκπομπής άσπρου καπνού από τα φουγάρα του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, ο κ. Μενελάου διευκρίνισε ότι αυτός ο καπνός ήταν ατμός και δεν ήταν κάποιος βλαβερός ρύπος, καθώς επίσης δεν υπήρχε υπέρβαση των ορίων εκπομπής.

Για τον μαύρο και καφέ καπνό, εξήγησε ότι εμφανίζονται σε διαστήματα που γίνεται εκκαπνισμός, δηλαδή, γίνεται έκχυση πεπιεσμένου ατμού πάνω στις σωληνώσεις για να καθαρίσουν. Όταν γίνεται ο εκκαπνισμός εξαιρούνται με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες από τα συγκεκριμένα όρια. «Ο εκκαπνισμός είναι αναπόφευκτος και γίνεται καθημερινά», είπε. «Αυτό το αναγνωρίζουν οι οδηγίες», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει τεχνολογία που να μηδενίζει τα θερμοκηπιακά αέρια», είπε, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος για να μειωθούν τα θερμοκηπιακά αέρια είναι ή να έχουμε φυσικό αέριο αντί μαζούτ ή να υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας οι οποίες δεν χρησιμοποιούν μαζούτ. Αυτό δεν είναι στο χέρι της ΑΗΚ. Η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να τηρεί τα όρια εκπομπής».

Σημείωσε ότι «η ΑΗΚ έχει επενδύσει €100 εκατ. τα τελευταία 3 χρόνια για αναβάθμιση των αντιρυπαντικών μέτρων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού. Επομένως, η ΑΗΚ σέβεται και τις κοινότητες, και το περιβάλλον, και λειτουργεί μέσα στις άδειες που εκδίδει η αρμόδια αρχή».

Σχετικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας, ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι λειτουργεί όπως λειτουργούσε προηγουμένως, όμως δεν έχει εκδοθεί ανανέωση άδειας επί του παρόντος, διότι τίθεται θέμα επάρκειας του συστήματος.

Απεναντίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι εδώ και αρκετό καιρό η ΑΗΚ είχε δεχθεί προειδοποίηση για ανανέωση.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην εκπέμπει τοξικά αέρια»

Εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, αναφέρθηκε ότι η ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Λευκωσίας είναι η χειρότερη στην Κύπρο. Ωστόσο, τονίστηκε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή του Βασιλικού.

Προστίθεται ότι υπάρχει μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να παρακολουθεί κάποιος οποιαδήποτε στιγμή την εκπομπή του αέρα. Επίσης, στην ιστοσελίδα του τμήματος υπάρχει πληροφόρηση για τις μετρήσεις των εκπομπών αερίων και της ποιότητας του αέρα σε 9 σταθμούς που είναι ιδιοκτησία του τμήματος.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μην εκπέμπει τοξικά αέρια», αναφέρθηκε.

Κατά τη συνεδρία ειπώθηκε επίσης ότι στη Δεκέλεια, οι οριακές τιμές δεν μπορούν να τηρηθούν γιατί είναι πολύ παλιές οι μηχανές, καθώς επίσης ότι δεν φαίνεται το σύστημα να είναι έτοιμο να δεχθεί τον τερματισμό λειτουργίας σταθμών της Δεκέλειας. Επιπλέον, με βάση το πλάνο πρέπει να υλοποιηθούν ενέργειες ούτως ώστε να κλείσει ο σταθμός της Δεκέλειας χωρίς να μείνει χωρίς ρεύμα η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε και συζητείται η αδειοδότηση 3 άλλων μονάδων κοντά στην περιοχή του Μαρί.

Δηλώσεις βουλευτών

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι «έχει αναφερθεί ότι γίνονται μετρήσεις οι οποίες εμπίπτουν στα κοινά αποδεχτά ευρωπαϊκά πλαίσια αλλά στη μονάδα του Βασιλικού λόγω ενός τεχνικού θέματος που αντιμετωπίζουν, μια μονάδα θα διορθωθεί στις επόμενες μέρες. Όσον αφορά το ενεργειακό κέντρο, στόχος μας είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας που χρειάζονται για να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συσωρευτικότητα διάφορων βιομηχανιών».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να οριστεί διαχειριστική επιτροπή του ενεργειακού κέντρου η οποία θα εποπτεύει τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των κοινοταρχών αλλά και των κατοίκων της περιοχής για τα θέματα της ποιότητας ζωής τους και οφείλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία τους».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, δήλωσε ότι «έχουν διαπιστωθεί αλλοπρόσαλλες δηλώσεις εκ μέρους της ΑΗΚ. Μέχρι σήμερα μας έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία ανάλυση για τον μαύρο καπνό. Εκείνο το οποίο έχει ειπωθεί είναι ότι αυτός ο καπνός παρατηρείται κατά το στάδιο της ρύθμισης της αντιστοιχίας του καυσίμου με τον αέρα με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων».

Σημείωσε ακόμη, «η ΑΗΚ προχώρησε στο κλείσιμο του ενός από τα δύο φουγάρα που είχε. Αυτό επιβεβαιώνει ότι κάτι υπήρχε και η ΑΗΚ δεν το έβλεπε ή δεν το λάμβανε υπόψη. Ο μαύρος καπνός υπάρχει και στην περιοχή της Δεκέλειας και το λιγότερο που έχουμε μάθει σήμερα είναι ότι αυτός ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στη Δεκέλεια δεν έχει άδεια λειτουργίας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, και καλούμε την ΑΗΚ όπως προχωρήσει στην εξασφάλιση της άδειας».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι «υπήρξαν καταγγελίες τις προηγούμενες εβδομάδες για φουγάρα και για καπνούς οι οποίοι περνούν τα όρια των ρύπων. Κάνουμε έκκληση προς το κράτος, προς την κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αλλάξουν επιτέλους και να ακυρώσουν οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά νέων εργοστασίων στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αποφάσεις ότι σε άλλες περιοχές ήταν καρκινογόνα και προβληματικά, ως εκ τούτου δεν μπορούν να μεταφερθούν σε αυτή την περιοχή. Οι πολίτες υποφέρουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν είναι την ασφάλεια και την υγεία τους».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα