Αγωνία για τις οικογένειες πυρόπληκτων ενόψει νέας σχολικής χρονιάς
18 Αυγούστου 2025, 11:00

Αγωνία για δεκάδες οικογένειες πυρόπληκτων οι οποίοι έχουν στεγαστεί μακριά από τις οικείες τους που πλήγηκαν από την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, για την μετάβαση των τέκνων τους στα σχολεία τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Το θέμα ανέδειξε μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Λευτέρης Περικλή, πρόεδρος των Ορεινών Κοινοτήτων, δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της μετάβασης των μαθητών στα σχολεία τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού πολλές οικογένειες βρίσκονται αρκετά μακριά, καθώς διαμένουν σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας.
Αρχικά αναφέρει από πλευράς του πως τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι αρκετά καλά, καθώς ήδη άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, αναφερόμενος σε κάποια διαδικαστικά θέματα λόγω των αδειοδοτημένων κατοικιών.
Ήδη όπως αναφέρει έχουν εξαγγελθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού οι απώλεια εσόδων των επιχειρήσεων, στους οποίους ξεκίνησαν να αποδίδονται χρήματα.
Το μόνο πρόβλημα όπως τονίζει είναι με την έναρξη των σχολείων, η στέγαση ατόμων που φιλοξενούνται μακριά με αποτέλεσμα να αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην μετάβαση τους στις σχολικές μονάδες.
Ο κ. Περικλή αναφέρει ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση, σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και γίνεται μια προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθούν στο μέγιστο αυτές οι οικογένειες.
Όσον αφορά την διαδικασία των αποζημιώσεων, υπογραμμίζει ότι το ΕΤΕΚ έχει προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και τώρα μένει να βρεθούν ποιες είναι οι αδειοδοτημένες και ποιες οι μη αδειοδοτημένες κατοικίες, αφού όσες είναι μη αδειοδοτημένες θα πάρουν όπως αναφέρει το 25% σε πρώτη φάση, κατόπιν αν παρουσιαστεί ότι υπάρχει άδεια θα προχωρήσουν στο 50% και με την κατάθεση σχεδίων θα πάρουν το 100%.
Τονίζει ότι γύρω στα 700 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς ή μερικώς, με τις σχεδόν 200 να είναι οι μόνιμες κατοικίες.
Θεωρεί ότι προχωρεί η υλοποίηση των σχεδίων και θα πιέσουν όπου παρατηρηθεί η οποιαδήποτε αστοχία ή καθυστέρηση.
Τέλος, αναφέρει ότι οι κοινότητες πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν και οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθηθούν, κάνοντας έκκληση στον κόσμο να επισκεφτεί αυτές τις επιχειρήσεις.
Tags: νέα σχολική χρονιά, πυρόπληκτοι