ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγώνας για συλλογική σύμβαση εργαζομένων του ΟΚΥπΥ

02 Φεβρουαρίου 2023, 06:03

images

Στόχος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ στο φλέγον ζήτημα που αφορά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους του οργανισμού.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι ο αγώνας για εξεύρεση λύσης για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια διαρκεί εδώ και ένα χρόνο.

«Δεν θα το αφήσουμε να πάει περισσότερο. Από τη στιγμή που φτάσαμε σε μία πολύ καλή σύγκλιση απόψεων, θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει το συντομότερο», είπε.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα και «αν δεν κλείσει μέχρι τέλος του μήνα, τότε υπάρχει θέμα και θα συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.

Για την επίλυση του ζητήματος έχει καθοριστεί Τεχνική Επιτροπή (ad hoc) η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά να εργάζεται για να υπάρξει μία κατάληξη.

Σε δημόσιες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι η ad hoc τεχνική επιτροπή αποτελείται από ένα εκπρόσωπο κάθε συντεχνίας και εκπρoσώπους του ΟΚΥπΥ, συνεπώς «είναι στο χέρι αυτών των ανθρώπων να δουλέψουν εντατικά ούτως ώστε να φέρουν μία πρόταση στο τραπέζι που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

«Υπήρξε παραδοχή ότι είχαμε μία μικρή καθυστέρηση, αλλά οφειλόταν σε διάφορους λόγους», είπε, αναφέροντας ότι «τους τελευταίους μήνες είχαμε μικρές υγειονομικές κρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, αύξηση του RSV στα παιδιά, ξεκίνησε η γρίπη, αύξηση των περιστατικών Covid-19 και πολλά άλλα ανοικτά ζητήματα όπως το ΤΑΕΠ παίδων, να λειτουργήσει φυματολογική κλινική στην Κυπερούντα, μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αμμόχωστο κ.ά.».

«Έχει επεξηγηθεί σε όλους τους εκπροσώπους των συντεχνιών ότι ο οργανισμός ενδιαφέρεται για την ευημερία και την εξέλιξη των εργαζομένων του όπως ενδιαφέρονται και εκείνοι», σημείωσε.

Ο κ. Αργυρίδης ανέφερε επίσης, στο YgeiaWatch ότι «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι όπως εμείς είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με ανοικτό μυαλό, το ίδιο είπε και ο ΟΚΥπΥ. Ελπίζω να το τηρήσει».

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα στις 9 Φεβρουαρίου.

Βασικές αρχές που έθεσαν οι συντεχνίες

Αναφορικά με τη συνάντηση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων μερών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο κ. Αργυρίδης δήλωσε ότι οι θέσεις που παρουσίασε η ΠΑΣΥΔΥ στον ΟΚΥπΥ είναι θέσεις όλων των συντεχνιών και αφορούν τις βασικές αρχές που ζητούν να διέπει μία συλλογική σύμβαση.

«Εκείνο που προστέθηκε στην πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ και των συντεχνιών είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όσον αφορά χρονικά πότε εφαρμόζεται η σύμβαση στο σύνολο της», είπε, ωστόσο, «αυτό θα εξαρτηθεί και από πόρισμα της Ad Hoc επιτροπής που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί και τη δική μας πρόταση και την πρόταση του ΟΚΥπΥ και αναλόγως αποτελέσματος θα έρθουμε να τοποθετηθούμε».

«Δηλαδή, θα καθοριστεί εξελικτικά η εφαρμογή της σύμβασης ανάλογα με το είδος της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, οι βασικές αρχές που έχουν θέσει είναι ότι η συλλογική αυτή σύμβαση δεν μπορεί να διαφέρει από τη συλλογική σύμβαση που υπάρχει στους υπόλοιπους οργανισμούς δημοσίου δικαίου/ημικρατικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές έχουν ως εξής:

-Η ΑΤΑ θα καταβάλλεται όπως καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς

-Οι υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται στη βάση κλιμάκων, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα παίρνουν τις προσαυξήσεις τους όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

«Εάν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα για το πώς καταβάλλεται η προσαύξηση, δηλαδή ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάθε χρόνο αύξηση στο προσωπικό, εμείς λέμε ότι επιτρέπει. Αλλά αν στο τέλος της ημέρας οι νομικοί αποφανθούν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος, μέχρι να αλλάξει μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

Επίσης, «επειδή έχουν ήδη παρέλθει τρία χρόνια χωρίς να καταφέρουμε να κάνουμε συλλογική σύμβαση και κατά κάποιον τρόπο ο οργανισμός οφείλει κάτι στους εργαζόμενους του, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και αυτό το μέρος. Εάν οφείλει και τι μπορεί να προσφέρει ο οργανισμός μέχρι να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση», αναφέρει.

Ζητούν οι προσαυξήσεις μισθών να γίνονται κάθε χρόνο

Όπως σημείωσε ο κ. Αργυρίδης, «οι προσαυξήσεις που πρέπει να παίρνει ο κάθε εργαζόμενος, όπως παίρνουν όλοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο».

«Υπάρχει ένα άρθρο στον νόμο του ΟΚΥπΥ που λέει για κάθε τρία χρόνια, αλλά υπάρχει και ένα άλλο άρθρο που λέει ότι η μισθολογική τοποθέτηση των υπαλλήλων και οποιαδήποτε μισθολογικά ωφελήματα καθορίζονται μέσω συλλογικής σύμβασης», διευκρινίζει.

Ως εκ τούτου, «υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο των τριών χρόνων, πέραν όμως αυτού πρέπει να συζητήσουμε τρόπους πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο που ισχυρίζεται ο ΟΚΥπΥ ότι έχει με τη νομοθεσία», δηλώνει.

Από τα ατομικά στα συλλογικά συμβόλαια 

Παρά το ότι ο νόμος επιτρέπει να υπάρχουν ατομικά συμβόλαια, οι συντεχνίες ζητούν να γίνει μετάβαση από τα ατομικά συμβόλαια στη συλλογική σύμβαση.

«Εμείς λέμε από τη στιγμή που είναι δύο εργαζόμενοι κάνουν την ίδια δουλειά με τα ίδια απαιτούμενα προσόντα, δεν μπορεί να διαφέρει το όφελος μεταξύ των δύο», είπε.

Προσθέτει ότι «ο νόμος επιτρέπει να έχουν συμβόλαιο μέχρι τρία χρόνια . Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε έναν οργανισμό δημοσίου δικαίου.

«Ο νόμος καθορίζει ρητά τι σημαίνει υπάλληλος, πώς προσλαμβάνεται. Δεν είναι απαγορευτικό να έχεις και ατομικό συμβόλαιο για τον εργαζόμενο και από την άλλη να έχεις και συλλογική σύμβαση, η οποία κατοχυρώνει όλα τα εργασιακά δικαιώματα», δηλώνει.

Σημείωσε ότι «όμως πάντοτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ηοικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού. Είναι ένα στοιχείο που ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε στο περιθώριο».

Δεν επηρεάζει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ η προσαρμογή κλιμακίων 

Αναφορικά με την πρόσληψη υπαλλήλων στη βάση κλιμακίων και την εφαρμογή των προσαυξήσεων δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα το μισθολόγιο του ΟΚΥπΥ.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο οικονομικό θέμα στον ΟΚΥπΥ λόγω του μισθολογίου, γιατί το προσωπικό που εργάζεται τώρα, που είναι κατηγορίες από το δημόσιο και τον ΟΚΥπΥ, φεύγοντας από το δημόσιο με υψηλό μισθό θα εργοδοτηθούν στον ΟΚΥπΥ νέοι με χαμηλό μισθό», αναφέρει.

Εξηγεί πως «με την έννοια ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που εργοδοτείται με σχετικά καλό μισθό, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου θα αφυπηρετούν και θα προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους ο οργανισμός».

«Για τους νέους που θα προσλαμβάνει, σαφώς ο μισθός τους θα είναι πολύ χαμηλότερος. Άρα εμείς λέμε ότι δεν θα αυξήσει το κόστος του μισθολογίου αν δώσουν κλίμακες σε προσαρμογή», διευκρινίζει, συνεπώς «δεν θα αυξηθεί το κόστος, αντίθετα υπάρχει πιθανότητα σε κάποια φάση να μειωθούν τα κόστη διότι θα ανανεωθεί το προσωπικό, οι υψηλόμισθοι θα φύγουν και θα μπουν χαμηλόμισθοι».

Υπογραμμίζει ότι «αυτό θα είναι καλό και για τον οργανισμό και για τους εργαζόμενους, αν εφαρμοστεί».

Για παράδειγμα, ένας νοσηλευτής με 30 χρόνια υπηρεσία βρίσκεται στην κλίμακα Α11. Με την αφυπηρέτηση του ο νέος νοσηλευτής θα μπει στην Α8. Εντούτοις, δεν σημαίνει ότι ο νέος νοσηλευτής δεν θα ανέβει μισθολογικά και να φτάσει στην Α11 κλίμακα.

«Όμως την περίοδο που θα φύγει ο Α11 και θα προσληφθεί ο Α8, το μισθολόγιο θα μειωθεί αντί να αυξηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να αφυπηρετήσουν περίπου 500 νοσηλευτές, άρα θα μπουν 500 νέοι νοσηλευτές Α8 κλίμακας».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα