ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγνοια Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ για αλλαγές… στο ΓεΣΥ

19 Μαΐου 2023, 06:00

images

Άγνοια για αναμενόμενες τροποποιήσεις άρθρων του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου του 2001 (89(Ι)/2001), εκφράζει ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής.

Σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, αναφέρει ότι έχει αποταθεί τόσο στους πρώην υπουργούς, όσο και στην νυν Υπουργό Υγείας για προώθηση διαφόρων τροποποιήσεων του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Δηλώνει άγνοια για το περιεχόμενο της τροποποίησης που ζήτησε να λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τη λειτουργία  του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, υπενθυμίζοντας σημεία του νόμου που θεωρεί ότι χρήζουν τροποποίησης επισημαίνοντας ότι για κάποια έλαβαν τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα ή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Τονίζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια προώθησης τροποποιήσεων της κείμενης νομοθεσίας «για τις οποίες έχουμε πλήρη άγνοια», επισημαίνοντας ότι «οι αρμοδιότητες μου ως Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ καθορίζονται ρητά στην πράξη διορισμού μου όπως και στον Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο του 2001 και ως εκ τούτου επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου σε περίπτωση διαφοροποίησης των αρμοδιοτήτων μου».

Τρεις επιστολές σε υπουργούς

Ο κ. Καϊσής αναφέρεται σε επιστολές που απέστειλε στους πρώην Υπουργούς και στην νυν Υπουργό Υγείας για τροποποιήσεις που αφορούν την παραχώρηση της εξουσίας έκδοσης κανονισμών στο Υπουργικό Συμβούλιο αντί στον ΟΑΥ, την υποχρέωση για εχεμύθεια ως προς τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων από τον Επίτροπο και το προσωπικό του γραφείου του και τον τρόπο λειτουργίας του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας.

Περαιτέρω, σημειώνει, είχε ζητηθεί η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου για να παρέχεται στο πλαίσιο διαφάνειας και ενημέρωσης των δικαιούχων αλλά και των παροχέων του ΓεΣΥ, η δυνατότητα ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Επιτρόπου ανωνυμοποιημένων εκθέσεων, με απόκρυψη των στοιχείων των εμπλεκομένων μη δημόσιων προσώπων.

Τονίζει ακόμη ότι χρήζουν τροποποίησης οι διατάξεις του νόμου σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται από τον ΟΑΥ να αναστέλλεται η σύμβαση των παροχέων για σκοπούς διερεύνησής τους πριν τη διεξαγωγή έρευνας από ερευνώντα λειτουργό και τη λήψη τελικής απόφασης ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος οι επηρεαζόμενοι παροχείς, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εν τέλει δικαιωθούν, να κινούνται νομικά εναντίον του ΟΑΥ, ο οποίος διαχειρίζεται δημόσια χρήματα, αξιώνοντας χρηματικές αποζημιώσεις.

Της Γεωργίας Χαννή



Σχετικά Άρθρα