ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυναμίες αστυνομίας για τήρηση μέτρων κατά Covid-19

16 Ιουνίου 2022, 14:49

images

Αδυναμίες όσον αφορά την τήρηση των μέτρων κατά COVID-19 εντοπίζει η ελεγκτική υπηρεσία.

Σε  ειδική έκθεση με θέμα «Αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, που διενέργησε η αστυνομία, για διαπίστωση της τήρησης των μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, με σκοπό την μείωση των κρουσμάτων» αναφέρεται ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, οι οδηγίες που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις/Τμήματα ήταν γενικευμένες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η αστυνομία διενήργησε αυξημένους ελέγχους και καταγγελίες, κατά τις περιόδους όπου είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων, υποχρεωτική τηλεργασία, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και αναστολή εργασιών σε επιχειρήσεις, ωστόσο κατά τις περιόδους των χαλαρώσεων και την επανεκκίνηση της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων οι έλεγχοι μειώνονταν δραστικά, με σημαντική μείωση να παρατηρείται το καλοκαίρι του 2021, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία διερεύνησης παραπόνων είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να αναλώνεται πολύτιμος χρόνος εκ μέρους τόσο των μελών της αστυνομίας, όσο και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται τα εν λόγω παράπονα.

Επίσης, η υπηρεσία σημειώνει ότι η μη εξόφληση των εξωδίκων που επιβάλλονται έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται στα Δικαστήρια και να ακολουθεί η έκδοση ενταλμάτων προστίμου.

Πόσοι έλεγχοι και καταγγελίες έγιναν

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση, η αστυνομία, με την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τις αρχές Ιουνίου του 2020, είχε διαχωρίσει τους ελέγχους της σε δύο κατηγορίες «Υποστατικά» και «Οχήματα-Πεζοί» και ετοίμασε αναλυτική κατάσταση, στην οποία τα υποστατικά διαχωρίζονταν κατά κατηγορία.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της πανδημίας και την έκδοση των πρώτων διαταγμάτων με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας στις 11.3.2020 μέχρι και τις 30.4.2020, λίγες μέρες πριν την έναρξη της πρώτης φάσης χαλαρώσεων, που άρχισε στις 4.5.2020, διενεργήθηκαν από την Αστυνομία 658.836 έλεγχοι που οδήγησαν σε 9.030 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 552.745 και 8.598 αφορούσαν σε οχήματα και πεζούς πολίτες, αντίστοιχα και οι υπόλοιποι σε υποστατικά.

Ακολούθως, το Μάιο του 2020, με τη χαλάρωση των μέτρων, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία μειώθηκαν στους 280.643 ελέγχους (2.898 καταγγελίες), με τους 64.804 (139 καταγγελίες) να αφορούν σε υποστατικά και τους υπόλοιπους 215.839 (2.758 καταγγελίες) σε οχήματα και πεζούς. Κατά τους μήνες Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο του 2020, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν μόνο σε υποστατικά και σε πολίτες που βρίσκονταν σε αυτά και μειώθηκαν στους 79.254 (2.248 καταγγελίες).

Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 και μετά ξεκίνησαν και πάλι να καταγράφονται έλεγχοι σε οχήματα και πεζούς, με τους συνολικούς αριθμούς ελέγχων για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι με την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τον Νοέμβριο του 2020, άρχισε να παρατηρείται μια ανοδική πορεία στον αριθμό των ελέγχων που διενεργούνταν μέχρι και το τέλος του έτους.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2021, όταν αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, οι έλεγχοι συνέχισαν να αυξάνονται ενώ από τον Μάιο του 2021, που άρχισαν οι χαλαρώσεις, οι έλεγχοι έπεσαν και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Συνεπώς, συμπεραίνεται ότι σε Παγκύπρια βάση, για την περίοδο από 1.3.2020-30.9.2021, η Αστυνομία διενήργησε αυξημένους ελέγχους κατά τις περιόδους όπου είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, ενώ κατά τις περιόδους των χαλαρώσεων και της επανεκκίνησης της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων οι έλεγχοι μειώνονταν δραστικά», τονίζεται.

Ακόμη, σημαντικά μειωμένοι παρουσιάζονται οι έλεγχοι και οι καταγγελίες της Αστυνομίας, Παγκύπρια, το καλοκαίρι του 2021, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (για την περίοδο αναφοράς του ελέγχου μας), ο όποιος άγγιξε τις 27.310 τον Ιούλιο του 2021.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατά την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων, όπου οι μετακινήσεις του πληθυσμού ήταν πιο ελεύθερες, χωρίς πολλούς περιορισμούς, η διεξαγωγή ελέγχων ήταν αναπόφευκτα πιο δύσκολη. Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση χαλάρωνε τα μέτρα όταν η επιδημιολογική εικόνα ήταν ελεγχόμενη και αμέσως μετά τη χαλάρωση, τα κρούσματα αυξάνονταν, επειδή οι επαφές του κοινού ήταν περισσότερες.

Τι συστήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Με βάση τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει ότι σε μελλοντικές περιπτώσεις παρόμοιων πανδημιών ή άλλων επειγουσών αναγκών, η Αστυνομία θα πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση για διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και να διασφαλίζεται ότι οι έλεγχοι είναι επαρκείς και αποτελεσματικοί για την τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση για τη διαχείριση μιας πανδημίας ή οποιασδήποτε άλλης κρίσης.

«Οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας μας, που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης παραπόνων, αλλά και οι διαχρονικές επισημάνσεις μας για την αποτελεσματικότητα της απόδοσης της δικαιοσύνης, λόγω της διαχρονικής συσσώρευσης ενταλμάτων προστίμων, θα πρέπει να αξιολογηθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», αναφέρεται.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα