ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΑΑΕΚ: Το άτομο χρήστης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθενής

08 Δεκεμβρίου 2022, 16:35

images

Tο δικαίωμα του κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει θέματα ουσιοεξαρτήσεων για ένταξη στη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη και το δικαίωμα του για μια ζωή χωρίς κοινωνικό στίγμα υπερασπίζεται η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σηματοδοτείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι: «Αξιοπρέπεια, ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους», αναφέρει η ΑΑΕΚ προσθέτοντας ότι με αφορμή αυτή την ημέρα, «υπερασπίζεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει θέματα ουσιοεξαρτήσεων για ένταξη στη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη και το δικαίωμα του για μια ζωή χωρίς κοινωνικό στίγμα».

Η ΑΑΕΚ αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων 2021-2028, προωθεί ποικίλα προγράμματα τόσο στον τομέα της θεραπείας, όσο και στον τομέα της πρόληψης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που εμπλέκονται τόσο στις εξαρτήσεις, όσο και στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόληψη, η ΑΑΕΚ επιχορηγεί προγράμματα σε όλη την Κύπρο για ενίσχυση και υποστήριξη παιδιών και εφήβων τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και των οικογενειών τους, ως προς την αποτροπή της χρήσης, αναφέρεται. Στον τομέα της θεραπείας, επιχορηγούνται προγράμματα εσωτερικής διαμονής και μη, προγράμματα ανηλίκων, χορήγησης υποκατάστατων αλλά και προγράμματα συμβουλευτικής και απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια και την ηλεκτρονική εξάρτηση, προστίθεται.

«Όσον αφορά στη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και αποτελεί στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων 2021-2028», αναφέρει η ανακοίνωση. Στόχος της ΑΑΕΚ, σημειώνεται, είναι ένα υγιές περιβάλλον για το σύνολο των πολιτών και ειδικότερα για τους νέους και τα παιδιά.

«Το θέμα των εξαρτήσεων είναι θέμα δημόσιας υγείας και η αντιμετώπιση του είναι ευθύνη της πολιτείας. Το άτομο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας, αλλά σαν ασθενής με δικαίωμα πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία», λέει η ανακοίνωση.

Τέλος, αξιοποιώντας το φετινό κάλεσμα δράσης του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών: «StandUp4HumanRights», η ΑΑΕΚ, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συστρατευτούν μαζί της, με κοινό στόχο την προσπάθεια για αντιμετώπιση της εξάρτησης και των προβλημάτων και προκλήσεων που αυτή δημιουργεί.

Σχετικά Άρθρα