ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Α. Χατζηγιάννη: Στο 92% η πληρότητα του Νοσοκομείου Αναφοράς

12 Απριλίου 2021, 14:42

images

Στο 92% έφτασε η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως σήμερα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο 69 ασθενείς εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. «Ο μέγιστος αριθμός κλινών που διαθέτει το δημόσιο νοσηλευτήριο είναι 75 και σήμερα η πληρότητα του έφτασε στο 92%», είπε και σημείωσε πως «χθες έγιναν 9 εισαγωγές ασθενών και δόθηκαν πέντε εξιτήρια, ενώ σήμερα ενδεχομένως μετά τις 2 το μεσημέρι κάποια άτομα να φύγουν από το Νοσοκομείο».

Ανέφερε ακόμα ότι «με την επιδημιολογική εικόνα που έχει τις τελευταίες μέρες η Κύπρος και με την κυριαρχία του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, παρατηρείται νέο κύμα εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια». Ωστόσο, σημείωσε, «το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, από την έναρξη της λειτουργίας του ως Νοσοκομείο Αναφοράς, έχει πάντα δίπλα του το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τη Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία επί 24ωρου βάσεως βρίσκεται δίπλα μας ακόμα και με φυσική παρουσία, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα μας για παροχή αναλώσιμων ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των ασθενών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «ορισμένοι ασθενείς απ’ όλες τις ηλικίες, παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αναφοράς ο νεότερος σε ηλικία ασθενής είναι 32 ετών και ο γηραιότερος, που είναι γυναίκα, έχει ηλικία 97 ετών, με τα δύο άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς πνευμονίας και χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου».

Όσον αφορά το φάρμακο Remdesivir, που χορηγείται στους ασθενείς με κορωνοϊό, είπε πως «στο Νοσοκομείο Αναφοράς υπάρχουν ορισμένες ποσότητες. Ωστόσο έχει ήδη γίνει παραγγελία και αναμένουμε αν όχι σήμερα, το αργότερο αύριο να τα παραλάβουμε».

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρατηρείται έλλειψη για το συγκεκριμένο φάρμακο σε ορισμένα Νοσοκομεία, είπε πως «σε περίπτωση που υπάρχει απόλυτη ανάγκη χορήγησης του σε ασθενείς, τότε το ένα νοσηλευτήριο δανείζει σ’ αυτό που δεν έχει. Ουσιαστικά δεν πρόκειται να κινδυνέψει η ζωή κανενός ασθενούς, αφού το φάρμακο χορηγείται εκεί όπου είναι απόλυτα αναγκαίο».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «τα Νοσοκομεία κρατούν ισορροπίες και σε περίπτωση που ένα συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει σε ένα νοσηλευτήριο, τότε δίνεται σε ασθενείς που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα τόσο στα φάρμακα όσο και στην περίθαλψη τους στα Νοσοκομεία».

Η Αμαλία Χατζηγιάννη κλήθηκε να σχολιάσει και τις νέες τεχνικές εκμάθησης αναπνοών για την διαχείριση των συναισθημάτων όσων νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες μέρες.

Ανέφερε πως «όταν και όπου υπάρχει περιθώριο, οι ασθενείς βγαίνουν στο διάδρομο και ατενίζοντας την κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία μας πυροδοτεί θετικά συναισθήματα ανθρωπιάς, παίρνουν καθαρό αέρα και κάνουν τεχνικές εκμάθησης της αναπνοής».

Σχετικά Άρθρα