ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

237 άτομα διέκοψαν το κάπνισμα

31 Μαΐου 2022, 13:54

images

Συνολικά 237 άτομα έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα για το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Διακοπής Καπνίσματος του ΟΚΥπΥ με ποσοστό επιτυχίας 56%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σε δύο πυλώνες, στη σωματική και στη ψυχολογική εξάρτηση, και προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις επαρχίες, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος στην Κύπρο και απευθύνεται σε άτομα 17 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα Παγκύπρια στατιστικά στοιχεία, στο Πρόγραμμα συμμετείχαν για το 2021 436 άτομα (271 άνδρες και 158 γυναίκες), με 237 από αυτούς να τα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς και να διακόπτουν το κάπνισμα (ποσοστό επιτυχίας 56%).

Όσον αφορά τις ηλικίες των συμμετεχόντων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά άτομα ηλικίας 35-60 ετών, ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και στα άτομα άνω των 60 χρόνων.

Όπως αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος αποτελούν:

•Παροχή συμβουλευτικής παρέμβασης για τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας

•Ενημέρωση για τις διαθέσιμες μεθόδους διακοπής – Παροχή φαρμακευτικών βοηθημάτων (υποκατάστατα νικοτίνης - έμπλαστρα)

•Η τήρηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου εστιάζοντας αποκλειστικά στη διακοπή του καπνίσματος.

Ακόμη, στο Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος, παρέχονται ατομικές και ομαδικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις, καθώς και φαρμακευτική παρέμβαση μέσω της χορήγησης εμπλάστρων νικοτίνης, από εξειδικευμένους λειτουργούς της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το πρόγραμμα αυτό, μέσω της δωρεάν Παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής 1431, η οποία λειτουργεί καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο και στελεχώνεται με προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο στις διαδικασίες διακοπής καπνίσματος όπως ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και γενικής νοσηλευτικής.

Σχετικά Άρθρα