ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

14,7 εκ. άτομα απασχολούνται σε επαγγέλματα υγείας

09 Απριλίου 2020, 11:56

images

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, 14,7 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών απασχολούνται σε επαγγέλματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 7% όλων των απασχολουμένων και σχεδόν 4% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας περιλαμβάνουν ιατρούς (1,9 εκατομμύρια), νοσηλευτές και μαίες, καθώς και τους βοηθούς τους (4,5 εκατομμύρια), εργαζόμενους στην προσωπική φροντίδα (4,1 εκατομμύρια), άλλους επαγγελματίες υγείας και συνεργάτες τους (4,1 εκατομμύρια).

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ήταν γυναίκες (78%). Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ατόμων που ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ ήταν 50 ετών ή άνω και ακολουθούν άτομα ηλικίας 35-49 ετών (35%) και άτομα κάτω των 34 ετών (29%).

Στις μισές (13 από τις 27) χώρες μέλη της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ήταν άνω των 50 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Βουλγαρία (56%), ακολουθούμενη από την Εσθονία και τη Λετονία (από 50%) και τη Λιθουανία (42%).

Σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ τα άτομα ηλικίας 35-49 αντιστοιχούσαν στο μεγαλύτερο μερίδιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ενώ μόνο σε τρία κράτη μέλη της ΕΕ η πλειοψηφία ήταν ηλικίας 15-34 ετών: Μάλτα (50%), Λουξεμβούργο (47% ) και Κύπρος (38%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων στον τομέα της υγείας (12% των απασχολουμένων), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Δανία (και τα 10%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ: Την Κύπρο, την Πολωνία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιπροσωπεύουν περίπου το 4%.

Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, η Σουηδία κατέγραψε επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο (7% του συνολικού πληθυσμού), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία καθώς και τις Κάτω Χώρες (όλοι 6%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν παρομοίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, αλλά και στην Ελλάδα. Σε αυτά τα εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιπροσώπευαν μόνο το 2% περίπου του συνολικού πληθυσμού.

Σχετικά Άρθρα