ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπόθεση «μεθυσμένου πιθήκου»: Kληρονομήσαμε την αγάπη για το αλκοόλ από τους προγόνους

06 Απριλίου 2022, 16:00

images

Εδώ και 25 χρόνια, ο βιολόγος του UC Berkeley, Robert Dudley, ενδιαφέρεται για την αγάπη των ανθρώπων για το αλκοόλ. Μάλιστα το 2014, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο υποστήριξε την άποψη ότι η έλξη μας για το ποτό προέκυψε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πίθηκοι ανακάλυψαν ότι το άρωμα του αλκοόλ οδηγούσε σε ώριμα, θρεπτικά φρούτα.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει τώρα αυτήν την ιδέα, την οποία ο Dudley  αποκαλεί την υπόθεση του «μεθυσμένου πίθηκου».

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Christina Campbell του California State University, Northridge (CSUN) και η πτυχιούχος φοιτήτριά της, Victoria Weaver, η οποία συγκέντρωσε φρούτα που έτρωγαν ή απέφευγαν να φάνε μαϊμούδες στον Παναμά. Διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση αλκοόλ στα φρούτα ήταν συνήθως μεταξύ 1% και 2%, καθιστώντας τα ώριμα φρούτα ένα υποπροϊόν της φυσικής ζύμωσης από ζυμομύκητες που τρώνε ζάχαρη.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνέλεξαν ούρα από αυτούς τους πιθήκους και διαπίστωσαν ότι περιείχαν δευτερογενείς μεταβολίτες αλκοόλ. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα ζώα στην πραγματικότητα κατανάλωναν  αλκοόλ με στόχο την απόκτηση ενέργειας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Royal Society Open Science, διεξήχθη σε μια τοποθεσία, το νησί Barro Colorado στον Παναμά, όπου ο Dudley έκανε συχνά έρευνα και όπου άρχισε να σκέφτεται για πρώτη φορά τον ρόλο της αιθανόλης στη δίαιτα των ζώων και πώς μπορεί να παίξει ρόλο στην απόλαυση και την κατάχρηση του αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα που μύριζαν και έτρωγαν οι μαϊμούδες είχαν συγκεντρώσεις αλκοόλ μεταξύ 1% και 2%,  και  αποτελούσαν βασικό συστατικό της δίαιτάς τους. Στο σημείο αυτό, ο Dudley είπε ότι αμφιβάλλει αν οι πίθηκοι αισθάνονται τις μεθυστικές επιδράσεις του αλκοόλ που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι.

"Η ανάγκη για υψηλή θερμιδική πρόσληψη των πιθήκων μπορεί παρομοίως να επηρέασε τις αποφάσεις των ανθρώπινων προγόνων όταν επέλεγαν ποιο φρούτο θα φάνε", ανέφερε η Campbell.

«Οι πρόγονοι του ανθρώπου μπορεί επίσης να είχαν επιλέξει κατά προτίμηση φρούτα με αιθανόλη για κατανάλωση, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες θερμίδες. Οι ψυχοδραστικές και ηδονικές επιδράσεις της αιθανόλης μπορεί παρομοίως να οδηγήσουν σε αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης και αύξηση θερμίδων», εξηγεί.


Σχετικά Άρθρα