ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κι εγκεφαλικού

10 Ιουνίου 2024, 09:00

images

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, οι ερευνητές της Cleveland Clinic αναφέρουν ότι υψηλότερες ποσότητες ξυλιτόλης, ενός είδους αλκοόλης ζάχαρης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων. Ειδικότερα, οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν τις συσχετίσεις σε μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση, μια κλινική μελέτη παρέμβασης και προκλινικά ερευνητικά μοντέλα. Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης με χαμηλότερες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι υδατάνθρακες που στην πραγματικότητα δεν περιέχουν αλκοόλ.

Η ξυλιτόλη εμφανίζεται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ινώδη φρούτα και λαχανικά, στο καλαμπόκι, στα δέντρα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης επειδή η γεύση του μοιάζει με αυτή της ζάχαρης, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες. Η ξυλιτόλη εντοπίζεται σε πολλά προϊόντα, από καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη μέχρι σε οδοντόκρεμες.

Σε μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερα από 3.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης στην κυκλοφορία του αίματος, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων για 3 χρόνια.

Οι πιθανότητες του 1/3 των ατόμων με την υψηλότερη ποσότητα ξυλιτόλης στο πλάσμα του αίματός τους να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, ήταν αυξημένες. Η ομάδα διεξήγαγε προκλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και ανακάλυψαν ότι η ξυλιτόλη προκαλεί θρόμβωση στα αιμοπετάλια και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων από άτομα που έλαβαν ένα ρόφημα με ξυλιτόλη σε συγκριτικά με ένα ποτό με γλυκόζη και ανακάλυψαν ότι η ικανότητα πήξης αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά την κατανάλωση ξυλιτόλης αλλά όχι γλυκόζης.

Η ομάδα είπε ότι η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι οι μελέτες κλινικής παρατήρησης αποδεικνύουν συσχέτιση και όχι αιτιότητα. Για το λόγο αυτό δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης καρδιαγγειακής ασφάλειας της ξυλιτόλης.

Σχετικά Άρθρα