ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το φως του ήλιου μέσα από τζάμι δεν βοηθά να έχουμε βιταμίνη D

16 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που γνωρίζουμε για τις βιταμίνες και τα μέταλλα και άλλα που δεν γνωρίζουμε για αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όχι μόνο για γερά οστά, δόντια και μύες, αλλά και για να ρυθμίζει και να βοηθά το σώμα να απορροφά και να συγκρατεί το ασβέστιο και το φώσφορο, τα οποία με τη σειρά τους χτίζουν υγιή οστά.

Ως γνωστόν, η ηλιακή ακτινοβολία είναι η καλύτερη "πηγή" για τη σύνθεση της βιταμίνης D, γι' αυτό ονομάζεται και βιταμίνη «ηλιοφάνεια». Ωστόσο, όσον αφορά την κατανόηση του ρόλου του ηλιακού φωτός, το πώς βοηθά το σώμα να εκπληρώσει τις καθημερινές του ανάγκες για βιταμίνη D και το εάν ορισμένες πτυχές επηρεάζουν ή όχι την ποσότητα βιταμίνης D που λαμβάνουμε από τον ήλιο, μπορεί να μην είμαστε πολύ σίγουροι και ενημερωμένοι.

Ο διατροφολόγος Luke Coutinho μπήκε πρόσφατα στο Instagram για να απαντήσει σε μία ερώτηση που σχετίζεται με τη βιταμίνη D, η οποία, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχει δημιουργηθεί σε όλους μας : «Το φως του ήλιου μέσα από το τζάμι παρέχει βιταμίνη D;»

Στην ανάρτηση στο Instagram, ο ειδικός σε θέματα διατροφής απαντά: "Το φως του ήλιου δεν σάς "παρέχει" βιταμίνη D. Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες πυροδοτούν τη σύνθεση βιταμίνης D».

Επιστρέφοντας στην ερώτηση, ο Coutinho λέει ότι κάποιος χρειάζεται άμεση έκθεση στο δέρμα για να αποκομίσει όλα τα οφέλη της βιταμίνης D. Ωστόσο, προσθέτει ότι «αν ο ήλιος αρχίσει να καίει το δέρμα σας, είναι η λάθος στιγμή και αποφύγετέ το, καθώς η ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής».

Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, ο ήλιος κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή ο ήλιος που δεν σας καίει είναι η έκθεση που χρειάζεστε για τουλάχιστον 15 λεπτά έως 1 ώρα για εξαιρετικά οφέλη», προσθέτει. Τέλος, ο ειδικός συνιστά να εκτίθεστε –με μέτρο- στον ήλιο, για "απίστευτα οφέλη".


Σχετικά Άρθρα