ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι να γνωρίζουμε για το ρύζι από το ψυγείο

03 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Άρθρο στους New York Times αναφέρεται στο ανθεκτικό άμυλο, δηλαδή στη μορφή που παίρνει το άμυλο μετά την ψύξη του και το οποίο συνδέεται με χαμηλότερες τιμές σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η «ψύξη» είναι η λέξη-κλειδί, καθώς το άρθρο επισημαίνει τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Στον αντίποδα, το ρύζι ή τα μακαρόνια που έμειναν να κρυώσουν στον πάγκο της κουζίνας και ξεχάστηκαν εκεί ολόκληρο το βράδυ, μάλλον σε μπελάδες θα μας βάλουν. Ο ένοχος φέρει το όνομα Bacillus cereus.

Το Bacillus cereus και είναι ένα βακτήριο που ζει φυσικά στο έδαφος και μπορεί να παραμένει αδρανές για εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να ενεργοποιηθεί στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το αν θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση, εξαρτάται από το μικροβιακό φορτίο του τροφίμου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα τρώνε μικρές ποσότητες Bacillus cereus καθημερινά χωρίς να αρρωσταίνουν», εξηγεί η καθηγήτρια Marina Elisabeth Aspholm από το Πανεπιστήμιο Περιβαλλοντικών και Βιοεπιστημών της Νορβηγίας.

Το Bacillus cereus είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και «ξυπνά» μετά το μαγείρεμα, οπότε αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με γρήγορο ρυθμό, φτάνοντας στους παραπάνω επικίνδυνους αριθμούς. Η θερμοκρασία δωματίου αποτελεί ιδανική συνθήκη. Σύμφωνα με τη Δρ Aspholm, για την τροφιμογενή λοίμωξη απαιτείται πληθυσμός 1.000 έως 100.000 βακτηρίων ανά γραμμάριο τροφίμου, κάτι που απαιτεί το φαγητό να μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου. Προσοχή συστήνει η ειδικός μετά τις 6 ώρες.

Ωστόσο, αν θα νοσήσει κάποιος ή όχι εξαρτάται από το στέλεχος του βακτηρίου, τη συνολική κατάσταση υγείας και το είδος του τροφίμου. Μπορεί να υπάρξει μια απλή ενόχληση στο στομάχι έως διάρροια και έμετος από τις τοξίνες των βακτηρίων, με τη νόσηση να διαρκεί λίγο χωρίς να αφήνει μόνιμη βλάβη, εξηγεί η Δρ Aspholm. Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά θανατηφόρας λοίμωξης.

Σχετικά Άρθρα