ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα δημητριακά συνδέονται με βελτιωμένη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

11 Μαΐου 2024, 08:00

images

Nέα μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη της συμπερίληψης αρχαίων δημητριακών στα διατροφικά πρότυπα για άτομα με διαβήτη. Τα δημητριακά της αρχαιότητας, γνωστά για την έλλειψη γενετικής τροποποίησης και τα υψηλότερα επίπεδα ευεργετικών ινών, μπορεί να αποβούν πολλά υποσχόμενα.

Σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων αρχαίων σιτηρών, στη διαχείριση του διαβήτη. Η ανασκόπηση περιελάμβανε 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, από τις οποίες οι 13 αναλύθηκαν περαιτέρω. Οι μελέτες περιλάμβαναν συνολικά 1.809 συμμετέχοντες, με ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ανδρών (55,2%) και μέση ηλικία περίπου τα 56 έτη. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε διαβήτη τύπου 2, με μόνο 1 μελέτη να περιλαμβάνει άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ζούσαν με διαβήτη για περίπου 14 χρόνια, με πολλούς να λαμβάνουν από του στόματος φάρμακα ή συνδυασμό από του στόματος φαρμάκων και ενέσεων ινσουλίνης.

Στη συνολική ανάλυση, η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών (96,5%), οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια θετική επίδραση της κατανάλωσης αρχαίων δημητριακών σε διάφορους δείκτες διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης, αιμοσφαιρίνης A1c, γλυκόζης αίματος νηστείας και επιπέδων χοληστερόλης.

Από τα αρχαία δημητριακά που μελετήθηκαν, η βρώμη ξεχώρισε για τη δυνατότητά της να βελτιώσει σημαντικά τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, κάτι που υποστηρίζεται από προηγούμενη έρευνα.

Το καστανό ρύζι έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην HbA1c και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αλλά όχι σε άλλους δείκτες σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης, κάτι που ευθυγραμμίζεται εν μέρει με προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κεχρί, έδειξαν σημαντική επίδραση στο σωματικό βάρος, ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν να ερμηνεύεται αυτό το εύρημα με προσοχή λόγω πιθανών παραγόντων σύγχυσης στις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες.

Αντίθετα, παρά τα γνωστά οφέλη για την υγεία, οι σπόροι chia δεν επέδειξαν σημαντική επίδραση στους δείκτες του διαβήτη σε αυτή τη μετα-ανάλυση, πιθανώς λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος. Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, δεδομένης της μεταβλητότητας και των περιορισμών των δεδομένων που εξετάζονται.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση του διαβήτη, παράλληλα με τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα