ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία προφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιακή υγεία

08 Ιουνίου 2024, 08:00

images

Μία προφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να συνδέεται με βιοδείκτη καρδιακών παθήσεων, ένδειξη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής, είναι κακό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό PLOS One. «Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, η αλληλεπίδραση μεταξύ της φλεγμονής που προκαλείται από τη διατροφή, όπως ποσοτικοποιείται από τον Dietary Inflammatory Index (DII), και του βιοδείκτη καρδιακής ανεπάρκειας NT-proBNP δεν έχει διερευνηθεί στο γενικό πληθυσμό», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999–2004, στην οποία συμμετείχαν 10.766 άτομα.

Σε άτομα που δεν εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, μια αύξηση 1 μονάδας του DII, συσχετίστηκε σημαντικά με αύξηση των επιπέδων NT-proBNP. Σε συμμετέχοντες με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, εκείνοι στο δεύτερο και τρίτο τεταρτημόριο DII, είχαν τάση προς υψηλότερα επίπεδα NT-proBNP, σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Όπως μεταδίδει το Medical News Today, οι ερευνητές είπαν ότι εντόπισαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων DII και NT-proBNP, υποδηλώνοντας μια «σημαντική σύνδεση μεταξύ των προφλεγμονωδών διατροφών και των αυξημένων βιοδεικτών καρδιακής ανεπάρκειας».

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η φλεγμονή είναι «η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε έναν ερεθιστικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να είναι μικρόβιο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα ξένο αντικείμενο». «Όταν μια πληγή διογκώνεται, κοκκινίζει και πονάει, μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής», σύμφωνα με το άρθρο.

Η φλεγμονή δεν ξεκινά μόνο όταν, για παράδειγμα, μια πληγή έχει ήδη μολυνθεί από βακτήρια, έχει πύον ή όταν επουλώνεται ανεπαρκώς. Ξεκινά ήδη όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει έναν επιβλαβή ερεθιστικό παράγοντα.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, μάι ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, οι τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανιτά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, είναι η σόδα και άλλα ροφήματα με ζάχαρη, καθώς και κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, μαργαρίνη, λίπος και λαρδί.

Οι τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές, περιλαμβάνουν ντομάτες, ελαιόλαδο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο και καρύδια, καθώς και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια και λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες. Φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια, είναι επίσης αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής.

Οι συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια, «είναι απαραίτητος για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείρισή της».

Σχετικά Άρθρα