ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κοιλιοκάκη, γλουτένη και διατροφή: Η εξίσωση που περιπλέκει την ζωή κάποιων

15 Ιουλίου 2021, 10:00

images

Η κοιλιοκάκη είναι ασθένεια του εντέρου η οποία προκαλείται από δυσανεξία του οργανισμού στο συστατικό γλουτένη. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και λιγότερο στη βρώμη. Πώς πρέπει να τρώει λοιπόν ένα άτομο που έχει δυσανεξία στη γλουτένη κι άρα υποφέρει από κοιλιοκάκη; 

Οι ειδικοί καταρχάς ξεκαθαρίζουν ότι από την γλουτένη έχουν λόγο να απέχουν μόνο άτομα με δυσανεξία και όχι όσοι επιθυμούν να τρέφονται υγιεινά για να χάσουν βάρος. Η γλουτένη δεν είναι για όλους επιβλαβείς αλλά μόνο για τους ελάχιστους που παρουσιάζουν την δυσανεξία. Ως εκ τούτου, είναι λάθος να ακολουθούμε "μόδες" στη διατροφή, που όχι μόνο δεν θα μάς ωφελήσουν, αλλά μπορεί να μάς στερήσουν και θρεπτικά συστατικά!

Καταρχάς, τα άτομα με κοιλιοκάκη χρειάζονται ενδελεχή ιατρικό και διατροφολογικό έλεγχο για να πιστοποιηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πάσχουν από την διαταραχή. Τα πιο συχνά συμπτώματα που τούς οδηγούν στο γιατρό είναι το πρήξιμο και οι πόνοι στην κοιλιά, η χρόνια διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, οι αναίτιοι έμετοι, η απρόσμενη απώλεια σωματικού βάρους, η αναιμία και η κόπωση. Σπανιότερα, όταν η διαταραχή παραμένει αδιάγνωστη επί σειρά ετών, μπορεί να έχει αναπτυχθεί και οστεοπενία.

Από την στιγμή που θα γίνει η διάγνωση και μετά, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση εδεσμάτων με σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, δηλαδή πρέπει να αποφεύγουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, τις φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα όπως είναι τα μπισκότα.

Αντιθέτως, μπορούν να καταναλώνουν κρέατα (αλλά όχι αλλαντικά κι άλλα επεξεργασμένα που συχνά περιέχουν γλουτένη), φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, λαχανικά, γιαούρτι, τυριά, αυγά, όσπρια, ρύζι, πατάτα και ξηρούς καρπούς. 

Σχετικά Άρθρα