ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κετογονική δίαιτα βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας

20 Μαΐου 2024, 10:00

images

Η κετογονική δίαιτα χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λιπαρών, χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυτή η δίαιτα έχει αναγνωριστεί για τα πιθανά μεταβολικά οφέλη της, αλλά και τα ψυχολογικά οφέλη. Μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη από το Stanford Medicine ανέφερε επίσης βελτιωμένα συμπτώματα σε ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μετά από την τήρηση κετογονικής δίαιτας 4 μηνών και τυπική θεραπεία. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η νέα έρευνα διερευνά περαιτέρω τα πιθανά ψυχολογικά οφέλη της δίαιτας για το ευρύ κοινό.

Τώρα, μια νέα μελέτη διερεύνησε πώς η δίαιτα ΚΕΤΟ επηρεάζει διαφορετικές πτυχές της ψυχικής υγείας στον γενικό παγκόσμιο πληθυσμό. Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle-upon-Tyne της Αγγλίας, είχαν ως στόχο να ανακαλύψουν πώς η κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας, όπως:

-διάθεση (ηρεμία, ικανοποίηση, εγρήγορση)

-γνωστικό και συναισθηματικό στρες

-συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους

-αισθήματα μοναξιάς.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας που αναφέρθηκαν μόνοι τους σε άτομα σε κετογονική δίαιτα με αυτά που έκαναν άλλες δίαιτες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο διαδικτυακές έρευνες. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης παρακολούθησαν συμμετέχοντες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Κοόρτη 2021 — 147 συμμετέχοντες.

Κοόρτη 2022 — 276 συμμετέχοντες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 18 ετών και άνω και χωρίς κλινικά διαγνωσμένες διαταραχές διάθεσης, άγχους, νευροαναπτυξιακών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Στο τέλος της μελέτης, και στις δύο ομάδες, όσοι ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα ανέφεραν βελτιωμένη ψυχολογική ευεξία, και συγκεκριμένα:

- Βελτιωμένες καταστάσεις διάθεσης (ηρεμία, ικανοποίηση, εγρήγορση).

- Μειωμένο άγχος και κατάθλιψη.

- Μειωμένα συναισθήματα άγχους και μοναξιάς.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition, υποδηλώνουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να συνδέεται με καλύτερη ψυχική και συναισθηματική υγεία στον γενικό πληθυσμό, με τα οφέλη να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα