ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονιδιακός βιοδείκτης βρίσκει ποιος θα ωφεληθεί από τα φάρμακα αδυνατίσματος

22 Μαΐου 2024, 16:00

images

Ένας βιοδείκτης βαθμολογίας κινδύνου που προσδιορίζει έναν φαινότυπο «πεινασμένου εντέρου (hungry gut)», μπορεί να συμβάλει στο να καθοριστεί εάν τα φάρμακα σεμαγλουτίδης, όπως το Wegovy, είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν ένα άτομο να χάσει βάρος, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Digestive Disease Week 2024. Για τη μελέτη τους, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία κινδύνου μηχανικής μάθησης για να προβλέψουν το «πεινασμένο έντερο». Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν κάποιος τρώει ένα γεύμα αλλά αισθάνεται ξανά πεινασμένος μετά από 1 ή 2 ώρες.

Οι ερευνητές στην κλινική Mayo στη Μινεσότα ανέπτυξαν ένα τεστ που ονομάζεται MyPhenome που κατηγοριοποιεί τον τύπο του φαινοτύπου της παχυσαρκίας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απώλειας βάρους. 

Οι 4 τύποι ήταν: 

-«Πεινασμένος εγκέφαλος (hungry brain)» – καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες χωρίς να αισθάνεστε κορεσμό.

-«Πεινασμένο έντερο (hungry gut)» – τρώτε ένα πλήρες γεύμα αλλά αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι αμέσως μετά.

-«Συναισθηματική πείνα (emotional hunger)» – τρώτε ως απάντηση στα αρνητικά, συνήθως, συναισθήματα.

-«Αργή καύση (slow burn) – καύση θερμίδων με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μητρώο αποτελεσμάτων για ενήλικες που υποβλήθηκαν σε θεραπείες απώλειας βάρους. Επικεντρώθηκαν σε αυτούς στους οποίους συνταγογραφούταν σεμαγλουτίδη. Μάλιστα ανέφεραν ότι τα άτομα που εμφάνισαν «πεινασμένο έντερο», έχασαν το 14% του σωματικού τους βάρους σε 9 μήνες, σε σύγκριση με το 10% για εκείνους που δεν παρουσίασαν αυτό τον τύπο. Μετά από 12 μήνες, όσοι εμφάνισαν «πεινασμένο έντερο» έχασαν το 19% του συνολικού σωματικού τους βάρους.

«Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, εξακολουθεί να είναι η πιο αποτελεσματική για την απώλεια και τη διατήρηση της απώλειας βάρους», είπε ο Ali. «Εάν δεν πληρούν τα κριτήρια για χειρουργική επέμβαση, θα εξετάσω τα ανάλογα φάρμακα GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ανεξάρτητα από το ποια θεραπεία χρησιμοποιείται, ο στόχος είναι να αλλάξουμε συνήθειες, να αναπτύξουμε υγιεινά διατροφικά πρότυπα και οι αλλαγές να είναι δια βίου», τόνισε ο Δρ Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια.

Ο Δρ Mitchell Roslin, επικεφαλής της βαριατρικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Northwell Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφωνεί... «Φιλοδοξούμε να μάθουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν εργαλεία απώλειας βάρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.

Σχετικά Άρθρα