ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυτικές δίαιτες: Μελέτες υποδεικνύουν οφέλη αλλά διατηρούν και επιφυλάξεις

23 Μαΐου 2024, 09:00

images

Οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες γενικά συνδέονται με βελτιωμένη υγεία σε σχέση με διάφορους ιατρικούς παράγοντες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση 49 δημοσιευμένων εργασιών. Ο Angelo Capodici και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο περιοδικό PLOS ONE.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένες δίαιτες με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες φυτικών προϊόντων, αλλά είναι πλούσια σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, σύμφωνα με το Science Daily, έχει υποστηριχθεί πως η μείωση της κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης προς όφελος των προϊόντων φυτικής προέλευσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Ωστόσο, τα συνολικά οφέλη από τέτοιες δίαιτες, παραμένουν ασαφή.

Για να κατανοήσουν περεταίρω τα πιθανά πλεονεκτήματα της χορτοφαγικής διατροφής, ο Capodici και οι συνεργάτες του, μελέτησαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Ιουνίου 2023.

Ακολουθώντας μια προσέγγιση ανασκόπησης «ομπρέλα», εξήγαγαν και ανέλυσαν δεδομένα από τις 48 εργασίες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής, της καρδιαγγειακής υγείας και του κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι, συνολικά, οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, έχουν μια ισχυρή στατιστική συσχέτιση με βελτιωμένη υγεία σε ό,τι αφορά διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικές ασθένειες, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Τέτοιες δίαιτες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, καρκίνου στο γαστρεντερικό σύστημα και του προστάτη και του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, μεταξύ των εγκύων που ακολουθούσαν χορτοφαγικές δίαιτες, δεν εντοπίστηκε καμία διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και υπέρτασης, σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούσαν δίαιτες μη φυτικής προέλευσης.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά της σύστασης μεγάλης κλίμακας φυτικής διατροφής, μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες.

Σχετικά Άρθρα