ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελαιόλαδο: Βοηθάει στη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια

12 Μαΐου 2024, 08:00

images

Η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου, οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από δύο μεγάλες μελέτες κοόρτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, -τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας-. Συνολικά, συμμετείχαν 92.383 άτομα. Η ομάδα συμμετεχόντων αποτελούνταν από γυναίκες κατά 65%, με μέση ηλικία τα 56 έτη και παρακολουθήθηκε για 28 έτη.

Κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 37.649 θάνατοι συνολικά και 4.751 θάνατοι που σχετίζονται με την άνοια. Στην αρχή της μελέτης, η μέση κατανάλωση ελαιολάδου, ήταν 1,3 γραμμάρια/ημέρα. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο ή το έκαναν λιγότερο από 1 φορά το μήνα, η ομάδα των συμμετεχόντων με υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου (πάνω από 7 γραμμάρια/ημέρα) στην αρχή της μελέτης:

Είχε υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη αλλά όχι υψηλότερο ΔΜΣ.

Είχε καλύτερη ποιότητα διατροφής.

Κατανάλωνε περισσότερο αλκοόλ.

Ήταν πιο δραστήρια σωματικά.

Ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίσει.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων ελαιόλαδου κάθε μέρα, συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

«Αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και έχει νόημα για μένα γιατί υπάρχει πολλή έρευνα για τα μονοακόρεστα λίπη, τον εγκέφαλο και τη γνωστική υγεία», είπε η Caroline Thomason, RD, CDCES, διαιτολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον, D.C. που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Φαίνεται να υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υγιεινών για την καρδιά λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και της βελτίωσης της υγείας του εγκεφάλου».

Επιπλέον, η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων/ημέρα μαργαρίνης και μαγιονέζας με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, συσχετίστηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με την άνοια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, στους ενήλικες των ΗΠΑ, η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ελαιολάδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια, ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής.

«Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν δείχνει άμεση αιτία και αποτέλεσμα», είπε η Anne Danahy, RDN, διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Παρόλα αυτά, δεν εκπλήσσομαι που βλέπω ότι το ελαιόλαδο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρας άνοιας», δήλωσε ο Danahy. «Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες – αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στον εγκέφαλο. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Η φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση στον εγκέφαλο (και στο σώμα) και πιστεύεται ότι είναι μια υποκείμενη αιτία άνοιας και γνωστικής έκπτωσης».

Σχετικά Άρθρα