ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαλείπουσα και πρωτεϊνική δίαιτα σε συνδυασμό η απάντηση στην παχυσαρκία

06 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications διερεύνησε τις επιπτώσεις δύο διατροφών χαμηλών θερμίδων στο μικροβίωμα του εντέρου και στα μεταβολικά προφίλ των ατόμων με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Βασίστηκε δε σε δεδομένα και δείγματα από μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity το 2023. Η αρχική δοκιμή συνέκρινε τα οφέλη δύο διατροφικών προγραμμάτων σε διάστημα 8 εβδομάδων: Έναν απλό περιορισμό θερμίδων μετά την προσέγγιση έναντι ενός μοναδικού σχήματος που συνδυάζει διαλείπουσα νηστεία και λήψη πρωτεΐνης με συγκεκριμένα βήματα και ρυθμό.

Η ελεγχόμενη λήψη πρωτεΐνης, περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωτεΐνης σε σταθερά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η διαλείπουσα νηστεία εναλλάσσει περιόδους νηστείας και φαγητού. Τόσο ο θερμιδικός περιορισμός, όσο και οι δίαιτες διαλείπουσας νηστείας και ελεγχόμενης λήψης πρωτεΐνης , οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές, αλλά η ομάδα διαλείπουσας νηστείας και ελεγχόμενης λήψης πρωτεΐνης παρουσίασε μεγαλύτερες μειώσεις στο συνολικό σωματικό λίπος, στο σπλαχνικό λίπος, στο βάρος και στην επιθυμία για φαγητό.

Προσθέτοντας στοιχεία στα ευρήματα της αρχικής μελέτης, η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι η διαλείπουσα δίαιτα νηστείας και ελεγχόμενης λήψης πρωτεΐνης , θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα γαστρεντερικά συμπτώματα και να προωθήσει τα μικρόβια του εντέρου που σχετίζονται με έναν πιο αδύνατο σωματότυπο.

Επιπλέον, η διαλείπουσα δίαιτα νηστείας και η ελεγχόμενη λήψη πρωτεΐνη, μπορεί να αυξήσουν τις ευεργετικές πρωτεΐνες (κυτοκίνες) και τα υποπροϊόντα αμινοξέων στο αίμα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και λίπους.

Μέσω αυτής της μελέτης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τις διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου και στους κυκλικούς μεταβολίτες που συνδέονται με διατροφικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την απώλεια βάρους και τις αλλαγές στο σωματότυπο. Αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μελλοντικών διατροφικών συστάσεων ακριβείας μέσω μεγαλύτερων και μεγαλύτερης διάρκειας κλινικών μελετών.

Σχετικά Άρθρα