ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Επιστήμη και Κοινωνία»

02 Δεκεμβρίου 2020, 13:13

images

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής έχει  απονεμήθει στον Roger Penrose, για την απόδειξη ότι ο σχηματισμός των μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, καθώς και στους Reinhard Genzel και Andrea Ghez για τον εντοπισμό ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία. Η Andrea Ghez, είναι η 4η γυναίκα στην οποία απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής, μετά την Marie Curie το 1903, την Maria Goeppert-Mayer το 1963 και τη Donna Theo Strickland το 2018.

Οι προαναφερθείσες ανακαλύψεις  και επιτεύγματα  θα απασχολήσουν την εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία», η οποία θα μεταδοθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 23:00, από το ΡΙΚ1.

Την εκπομπή συντονίζει ο ακαδημαϊκός Κώστας Ν. Παπανικόλας, με παρουσιάστρια τη Νατάσα Καυκαλιά, και φιλοξενούμενους τους Ανδρέα Ευσταθίου,  Αστοφυσικό και Αντιπρύτανη Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, τον καθηγητή Θεοχάρη Αποστολάτο, Θεωρητικό Αστροφυσικό στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κώστα Κόκκοτα, Καθηγητή Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen, στη Γερμανία. 

Οι συνομιλητές θα σχολιάσουν την τεράστια τεχνολογική προόδο, τα υπερμεγέθη τηλεσκόπια και ανιχνευτές που επέτρεψαν την ανακάλυψη μάυρων τρυπών, αστέρων νετρονίων και βαρυτικών κυμμάτων.  Θα  αναλύσουν επίσης το θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση των φαινομένων αυτών: την γενική θεωρία της σχετικότητας, τη δομή του χωρόχρονού και την ανάγκη για μια κβαντική θεωρία βαρύτητας.

Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει στην εκπομπή αποστέλλοντας τις δικές του ερωτήσεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση epistimi&koinonia@cybc.com.cy ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia.

Η εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία» προβάλλεται από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα, κάθε δεύτερη Παρασκευή, στις 23:00 και σε επανάληψη από το ΡΙΚ1 την Κυριακή, στις 14:15 και από το ΡΙΚ2 τη Δευτέρα, στις 18:30.

Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming και από τη σελίδα του ΡΙΚ: http://cybc.com.cy/live-tv/%cf%81%ce%b9%ce%ba-1/

Προηγούμενες εκπομπές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/3jND98N

Χορηγός της εκπομπής η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

Σχετικά Άρθρα