ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

TechIsland Summit 2023: Η Κύπρος σε τροχιά ανάπτυξης για να καταστεί τεχνολογικός κόμβος

26 September 2023, 11:13

images

Ο TechIsland, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός σύνδεσμος εταιρειών τεχνολογίας, διοργάνωσε το ετήσιο TechIsland Summit στο πλαισιο του Reflect Festival στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Το TechIsland Summit αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του συνδέσμου, που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπους της πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών και εποικοδομητικών συζητήσεων.

Φέτος, το Summit επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, αντλώντας παραδείγματα από διεθνείς στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Ανάμεσα στους ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, η πρώην αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Mary Harney, κρατικοί αξιωματούχοι, αξιότιμοι Πρέσβεις χωρών - κόμβων τεχνολογίας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του TechIsland και εκπρόσωποι από μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η META, η TikTok και η Alibaba.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ανδρέας Νεοκλέους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TechIsland και Διευθύνων Σύμβουλος της CYTA, ανέφερε: «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε δεσμευτεί να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας και να κάνουμε την Κύπρο διεθνώς αναγνωρισμένο τεχνολογικό κόμβο.”

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοκλέους, το 2022, ο τομέας τεχνολογίας σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα, συνεισφέροντας 13% στο ΑΕΠ της Κύπρου, που μεταφράζεται σε άμεση συνεισφορά 3 δισ. ευρώ. «Σήμερα», συνέχισε, «ψάχνουμε για λύσεις στα τρέχοντα θέματα όπως η στέγαση, η συνεργασία με τις τράπεζες και η εκπαίδευση. Στοχεύουμε επίσης να ακούσουμε τα παραδείγματα από άλλους επιτυχημένους τεχνολογικούς κόμβους για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας και τα επόμενα βήματα».

Κατά τη διάρκεια του Summit, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: με συνεργασία και όραμα για το μέλλον, η Κύπρος είναι καθοδόν προς το να αναγνωριστεί ως διεθνές τεχνολογικός κόμβος.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η ανταγωνιστικό περιβάλλον του Silicon Valley, η κουλτούρα καινοτομίας του Ισραήλ και οι φιλικές προς την τεχνολογία πολιτικές της Γερμανίας. Τονίστηκε ο ρόλος των κυβερνήσεων, των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραμονής και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην προώθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη. Το όραμα της κυβέρνησης θα πρέπει να υπόκειται σε συνεχή αξιολόγηση, να γίνονται βελτιώσεις πολιτικής και να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Οι συζητήσεις για τις υποδομές τόνισαν την ανάγκη προσαρμογής των πλαισίων στέγασης και προώθησης ψηφιακών κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η εκπαίδευση αναδείχθηκε ως ένα άλλο κύριο θέμα, με εκκλήσεις για επέκταση σχολείων που προσφέρουν διεθνή εκπαίδευση και αυξημένη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών χρηματοδότησης. Υπογραμμίστηκε η δυναμική ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, με έμφαση στην ενσωμάτωση νεότερων τεχνολογιών και στην ενίσχυση ισχυρών δεσμών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών τεχνολογίας.

Γενικότερα, στο Summit τονίστηκε η ανάγκη για άμεση δράση στο πλαίσιο μιας έξυπνης και φιλόδοξης στρατηγικής, με διαφάνεια και ενότητα ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Το TechIsland Summit 2023 στήριξαν:

General Sponsor: TikTok for Business

Silver Sponsor: Zubr Capital

Bronze Sponsor: Cyprus Airways

Υποστηρικτής: Cyprus Chamber of Commerce and Industry

Beverages Partner: KEAN Soft Drinks

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του TechIsland https://thetechisland.org/  ή τις σελίδες του οργανισμού στα Linkedin, Facebook, Instagram.

Σχετικά Άρθρα