ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς πρέπει να είναι τα δικαστήρια του 21ου αιώνα στην Κύπρο

07 Δεκεμβρίου 2023, 13:38

images
  • Όλες οι πτυχές της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων τίθενται στο μικροσκόπιο του 3ου ετήσιου Συμποσίου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 15 Δεκεμβρίου

Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του ετήσιου Συμποσίου της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε μια περίοδο που συντελούνται ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυπριακής δικαιοσύνης.

Στο 3ο Συμπόσιο της Μονάδας που θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2023 με θεματική «Το Δικαστήριο του 21ου αιώνα: Προσωπικό και Εξοπλισμός» θα τεθούν επί τάπητος τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τα κυπριακά δικαστήρια σήμερα. Συγκεκριμένα, Κύπριοι και ξένοι ομιλητές θα καταπιαστούν με ζητήματα όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία αξιολόγησης των δικαστών, το Δικονομικό Δίκαιο στην Κύπρο και τη διεθνή σκηνή. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα έρευνας γνώμης σε σχέση με την ποιότητα της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, την οποία διενεργεί η IMR.

Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδη Ζαννέτου και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Μεταξύ των ομιλητών του Συμποσίου, είναι ο Άγγελος Μπίνης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ραφαέλλα Χατζηκυριάκου - Συμβούλιο της Ευρώπης, η Julinda Beqiraj - Bingham Centre for the Rule of Law, η Άννη Πανταζή-Λάμπρου – Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Θεανώ Μαυρομουστάκη - Γενική Εισαγγελία.  

Η Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρα Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος, σχολιάζει: «Το φετινό Συμπόσιο θα καταπιαστεί κατά κύριο λόγο με τη σημερινή κατάσταση, τις αναβαθμίσεις αλλά και τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των δικαστηρίων στην Κύπρο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ευελπιστούμε πως το Συμπόσιο θα αποτελέσει ένα φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν εποικοδομητικά οι σημαντικότερες πτυχές της δικαιοσύνης στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της  Σχολής και Δικηγόρος, αναφέρει: «Με την επερχόμενη διεξαγωγή του 3ου  Συμποσίου της Σχολής, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό, ο οποίος συμβάλλει με πρακτικό κι ωφέλιμο τρόπο στη διαρκή αναβάθμιση ενός τόσο νευραλγικού πυλώνα της κυπριακής κοινωνίας, αυτού της Δικαιοσύνης αλλά και στην αξιολόγηση της θέσης της κυπριακής δικαιοσύνης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο»».

Πληροφορίες για το Συμπόσιο:

Θέμα: ««Το Δικαστήριο του 21ου αιώνα: Προσωπικό και Εξοπλισμός»

Ημερομηνία, ώρες και χώρος διεξαγωγής: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2023, μεταξύ των ωρών 09:00-16:00, στο UNIC Indoor Auditorium (πρώην Cine Studio) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές πατήστε ΕΔΩ

Το Συμπόσιο θα μεταδίδεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση, θα υπάρχει διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο Facebook και στο κανάλι της στο YouTube.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Oxygen for Democracy σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τα κείμενα και τα πορίσματα του θα δημοσιευθούν.

Χορηγοί: IMR, Zygos, Hippasus, Christos Georgiades LLC, Antis Triantafyllides & Sons LLC, Haviaras & Philippou LLC, Patrikios Pavlou & Associates LLC, I. Frangos & Associates LLC, Harris Kyriakides, CYSCOLA.

Σχετικά Άρθρα