ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

19 Απριλίου 2024, 10:05

images

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης της ανθρώπινης κληρονομιάς, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλώνοντας την συλλογική βούληση κρατών και λαών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό. Από το 1983, η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, γνωστή και ως διεθνής ημέρα εορτασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με διάφορες εκδηλώσεις -όπως επισκέψεις σε μνημεία, τοποθεσίες και αρχαιολογικούς χώρους- επιδιώκεται, αφενός, η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την ποικιλομορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σημασία των ιστορικών μνημείων κάθε χώρας και αφετέρου η προώθηση της προστασίας, της διάσωσης αλλά και της ανάδειξής τους στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, μέσα από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του και την υλοποίηση ποικιλόμορφων εκδηλώσεων, επισκέψεων, παρουσιάσεων και βιωματικών δράσεων, στοχεύει στην ανάδειξη της δυναμικής της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο κοινωνικής συνοχής και διασφάλισης της ειρήνης ανάμεσα στα κράτη, αλλά και στην αναγνώριση της πολιτιστικής διαφορετικότητας ως πλεονεκτήματος για την καλλιέργεια ενός πολιτισμού ειρήνης.

Παράλληλα, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και δικτύωσης, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις εστιάζει στην προώθηση της διαπολιτισμικής προσέγγισης και στην καλλιέργεια συμπεριφορών, ιδεών και αξιών, που αποσκοπούν στην διαμόρφωση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας ως παγκόσμιων πολιτών και φορέων αλλαγής. Μέσα από την ανταλλαγή και συνύπαρξη απόψεων, αποβλέπει στην ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ευαισθητοποίησης, καταπολέμησης της ξενοφοβίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, ως συστατικό στοιχείο πλέον της κυπριακής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά Άρθρα