ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης #BecauseIsayso

17 Μαΐου 2023, 20:00

images

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την καίρια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης μέσω του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και με αφορμή την 17η Μαΐου, η οποία έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Servier Hellas στηρίζει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία #BecauseIsayso του Ομίλου Servier.

Εδώ και πέντε χρόνια, τα παιδιά, ως πρωταγωνιστές της παγκόσμιας εκστρατείας #BecauseIsayso, μιλούν και ενδιαφέρονται για εμάς, επικοινωνώντας μας την σημασία του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Φέτος, για 6η συνεχή χρονιά, γίνονται και πάλι πρωταγωνιστές, με ένα διαφορετικό, ωστόσο, τρόπο. Βάζοντας το δημιουργικό τους ταλέντο,  μας δείχνουν, μέσα από ζωγραφιές, τον δρόμο για να περιορίσουμε τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της υπέρτασης. 

Οι ζωγραφιές τους μας παροτρύνουν με τα ακόλουθα μηνύματα: «Χάσε βάρος», «Κάνε συχνά γυμναστική», «Προσπάθησε να χαλαρώσεις», «Περιόρισε το αλκοόλ», «Να τρέφεσαι σωστά», «Μείωσε το αλάτι», «Μην καπνίζεις», «Μην ξεχνάς να πάρεις το φάρμακό σου». 

Οι ζωγραφιές των παιδιών θα προβληθούν στα Κοινωνικά Δίκτυα της Servier Hellas με στόχο να ενημερωθούμε όλοι στο πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της υπέρτασης. Φυσικά, τα «έργα τέχνης» των παιδιών θα γίνουν η αφορμή για συζήτηση με τους Επαγγελματίες Υγείας, ώστε να αποτελέσουν πρεσβευτές της ενημέρωσης για την υπέρταση προς τους ασθενείς τους.

Παράλληλα, η Servier Hellas, αποφάσισε να καλέσει τους ίδιους τους εργαζόμενους να πρωταγωνιστήσουν και εκείνοι στη φετινή εκστρατεία #BecauseIsayso, ακολουθώντας τις συμβουλές των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, τους κάλεσε να αποδεχτούν την πρόκληση σταματώντας μία από τις παραπάνω οκτώ «Κακές Συνήθειες» για το μήνα Μάιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων να μετρούν την πίεση τους και να ακολουθήσουν τις συμβουλές για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού για την υπέρταση, ο Όμιλος Servier στηρίζει και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία ΜΜΜ (May Measure Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (ISH), η οποία αποτελεί ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) περιλαμβάνοντας δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Γεώργιος Σ. Στεργίου, kαθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης δήλωσε «Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα ΜΜΜ (Μάιος Μήνας Μέτρησης) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης με μετρήσεις της πίεσης στον γενικό πληθυσμό. Το ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον πληθυσμό για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της. 

Στα προγράμματα ΜΜΜ 2019-2022 έγιναν μετρήσεις της πίεσης σε 5 εκατομμύρια άτομα σε 100 χώρες. Στην Ελλάδα έγιναν μετρήσεις σε 12.000 άτομα σε 11 πόλεις (2019 και 2022) και έδειξαν ότι 42% των ενηλίκων είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, 25% ήταν αδιάγνωστοι και πάνω από τους μισούς ήταν αρρύθμιστοι. Τις επόμενες εβδομάδες το ΜΜΜ θα πραγματοποιηθεί σε 11 πόλεις στοχεύοντας στη μέτρηση πάνω από 10.000 ατόμων».

Υπέρταση η «σιωπηρή χρόνια νόσος»

Η υπέρταση είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Ένας στους δύο υπερτασικούς ασθενείς δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς αποτελεί πάθηση που δεν παρατηρούμε ούτε αισθανόμαστε κάποιο σύμπτωμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερική αγγειακή νόσος, αλλά και η νεφρική δυσλειτουργία κοκ. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία διαδικασία απλή, γρήγορη και αναίμακτη και αποτελεί τον μόνο τρόπο για να διαπιστωθεί εάν είναι αυξημένη ή σε φυσιολογικά επίπεδα.


Σχετικά Άρθρα