ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Εξειδικευμένα σε σπάνια-σοβαρά περιστατικά τα Κλινικά Εργαστήρια του ΓΝ Λευκωσίας

22 Νοεμβρίου 2023, 14:35

images

THΣ ΔΡΟΣ ΝΤΕΝΙΖ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ* 

Στα Κλινικά Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) διενεργούμε όλο το φάσμα των εργαστηριακών εξετάσεων (αιματολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές κλπ). Ταυτόχρονα, λειτουργούμε ως κέντρα αναφοράς για σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων εξετάσεων για τα επαρχιακά κρατικά νοσοκομειακά αλλά και για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπρόσθετα, παρέχουμε μοναδικές υπηρεσίες σε παγκύπρια βάση στα εργαστήρια Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Κυττάρων και Ιστοσυμβατότητας - Ανοσογενετικής. Το πρώτο, τηρεί τη Δημόσια Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ενώ παράλληλα διεκπεραιώνει τη συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη αρχέγονων κυττάρων από τους αιματολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Το δεύτερο, τηρεί το Μητρώο των ασθενών-υποψηφίων για μεταμόσχευση νεφρού ή/και παγκρέατος, διεξάγει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δότη-λήπτη και παρακολουθεί με ανοσολογικούς δείκτες την πορεία του μοσχεύματος στους λήπτες.

Δέσμευση στην ποιότητα

Ως διαπιστευμένα εργαστήρια εναρμονισμένα με διεθνή πρότυπα, όπως το CY EN ISO 15189:2012 για κλινικές δοκιμές, το NetCord-FACT για κυτταρικές δοκιμές και το EFI Standards για ανοσογενετικές δοκιμές, εκτελούμε ετησίως μεγάλο αριθμό εσωτερικών και εξωτερικών διεργαστηριακών ελέγχων. Επιπλέον, δεχόμαστε επιτόπου επιθεωρήσεις από φορείς ελέγχου ποιότητας της Κύπρου και του εξωτερικού, από το κλιμάκιο Επιθεωρητών Κλινικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. H πολυετής εμπειρία μας, η εξειδίκευσή μας σε σπάνια και σοβαρά περιστατικά, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός μας, το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, η άρτια εκπαίδευση και ο επαγγελματισμός του προσωπικού έχουν επιφέρει άριστα αποτελέσματα στο σύνολο των ελέγχων.

Οι μελλοντικοί μας στόχοι

Ακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις στοχεύουμε μέσα από τη συνεργασία του Εργαστηρίου των Αρχέγονων Κυττάρων με τον Αιματολογικό θάλαμο του Νοσοκομείου μας να καταστήσουμε δυνατή την εφαρμογή στην Κύπρο της καινοτόμου ανοσοθεραπείας με CAR Τ-cells για αιματολογικές κακοήθειες. Σε διοικητικό επίπεδο, σχεδιάζουμε την επέκταση σύντομα των ωρών αιμοληψίας (απογεύματα), αλλά και τη σύναψη συνεργασιών με ιδιωτικά εργαστήρια για ανάληψη σε κεντρικό επίπεδο σπανιότερων και κοστοβόρων εξετάσεων.

Λόγοι επιλογής των εργαστηρίων μας

Η πρόγνωση της ασθένειας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ορθή και έγκαιρη διάγνωση και συνεπώς με την αξιοπιστία και ταχύτητα των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, στοιχεία για τα οποία μπορούμε να εγγυηθούμε. Επιπλέον, η στήριξη των κρατικών κλινικών εργαστηρίων και ευρύτερα των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί την ασφαλέστερη οδό για τη συνέχιση του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης αυτού του τόπου. Αιμοληψίες για το κοινό (δικαιούχους και μη δικαιούχους του ΓεΣΥ) διενεργούνται στα Κέντρα Υγείας της Επαρχίας Λευκωσίας και στον χώρο Αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δευτέρα έως Σάββατο από 7:00 πμ έως 2:30 μμ χωρίς ραντεβού.

Για επικοινωνία και πληροφορίες για τα Κλινικά Εργαστήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παρακαλούμε επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα για τα κλινικά εργαστήρια του ΟΚΥπΥ. 

*Διευθύντρια Κλινικών Εργαστηρίων Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Σχετικά Άρθρα