ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πρώτοι ένοικοι μετακομίζουν στις κατοικίες της Voice for Autism στη Λευκωσία

04 Οκτωβρίου 2023, 15:05

images

Τα επίσημα εγκαίνια των δυο νέων κατοικιών της για άτομα με αυτισμό στον Δήμο Λακατάμιας τέλεσε η ΜΚΟ Voice for Autism, στις 2 Οκτωβρίου 2023, λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση των πρώτων ενοίκων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Μαριλένας Ευαγγέλου, ενώ οι ίδιοι οι ένοικοι βοήθησαν στην προετοιμασία και το σερβίρισμα των ποτών και των φαγητών, φροντίζοντας επίσης για τη μουσική ψυχαγωγία.

Η Υφυπουργός συνεχάρη τη Voice for Autism για την πρωτοποριακή της πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως το υφυπουργείο θα στηρίξει τον οργανισμό και τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, ενώ θα προωθήσει την εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για άτομα με αυτισμό.

Οι κατοικίες είναι οι πρώτες στη Λευκωσία που προορίζονται για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και αποτελούν φωτεινή απόδειξη της δέσμευσης της ΜΚΟ να προσφέρει στα άτομα αυτής της κοινότητας ανεξαρτησία, αίσθημα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή. 

H συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Voice for Autism, Έλεν Γεωργίου Ποντίκη, δήλωσε πως η εκδήλωση που έλαβε χώρα στις ομαδικές κατοικίες ήταν κάτι παραπάνω από μια εκδήλωση εγκαινίων: «Σήμερα γιορτάζουμε την εγκατάσταση των πρώτων μας ενοίκων, αλλά – ακόμα περισσότερο – εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχει η Κύπρος για τέτοιου είδους εγχειρήματα». 

«Θα θέλαμε να απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες που κάνει καταπληκτική δουλειά και που μας έχει στηρίξει σημαντικά για την υλοποίηση του οράματός μας, και στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ατόμων με αυτισμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον χορηγό μας την Island Oil, που ήταν στο πλάι μας από την πρώτη ημέρα και συμμερίζεται το όραμά μας για μια κοινωνία πολιτών όπου τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να έχουν μια καλή ζωή, εκπληρώνοντας τους στόχους και τα όνειρά τους».  

Η λειτουργία των ομαδικών κατοικιών κατέστη δυνατή χάρη στη χορηγία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ESF+), του Τμήματος για την Κοινωνική Ένταξη Ατόμων με Αναπηρία, και της Κυβέρνησης. Οι δύο κατοικίες αποτελούν γενναιόδωρη δωρεά του Ομίλου Island Oil (Holdings). Βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, σε κεντρική τοποθεσία και με πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα σπίτια θα αποτελέσουν πρότυπο για μελλοντικές κατοικίες υποβοηθούμενης διαβίωσης, με 24ωρη φροντίδα. Έχουν βασιστεί σε συγκεκριμένο μοντέλο που έχει αναπτύξει η Voice for Autism, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία, κατάρτιση και εμπειρία στα θέματα του αυτισμού. Τα σπίτια ανήκουν σε αυτά τα άτομα και θα εστιάζουν στις ατομικές τους ανάγκες, παρέχοντας ένα περιβάλλον που θα τους εμπνέει και θα τους υποστηρίζει.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της βραδιάς ήταν η παράσταση του Χρήστου Κασουλίδη που είναι άτομο με αυτισμό και ταλαντούχος μουσικός, ο οποίος ταξίδεψε με τη μουσική του τους παρευρισκόμενους, με το βιολί του και με αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια. Ο ίδιος θα μετακομίσει στη δεύτερη ομαδική κατοικία.

Οι άμεσοι στόχοι της ΜΚΟ είναι:

  • Η δημιουργία κατοικιών που θα παρέχουν υπηρεσίες ανεξάρτητης και υποστηριζόμενης διαβίωσης
  • Παροχή ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης
  • Η ανάπτυξη και στήριξη προγραμμάτων που θα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες των νέων με αυτισμό
  • Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για άτομα με αυτισμό

H Voice for AutismAdvocacy & Action είναι μια εγγεγραμμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση που προασπίζεται και στηρίζει νεαρούς ενήλικες με αυτισμό, βοηθώντας τους να κτίσουν ουσιαστικές, κοινωνικά ενταγμένες ζωές. Η ΜΚΟ εργάζεται για την προώθηση της ανεξαρτησίας, της παραγωγικότητας και της κοινωνικής ένταξής τους και διεκδικεί τη βελτίωση των σχετικών δημοσίων και ιδιωτικών πολιτικών.

www.voiceforautism.org

Σχετικά Άρθρα