ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα πηγή πληροφόρησης για την ατοπική δερματίτιδα

17 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Η νέα ιστοσελίδα atopicderma.gr της Sanofi παρέχει πληροφορίες για την ατοπική δερματίτιδα, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της μέτριας ως σοβαρής πάθησης ώστε τα άτομα που νοσούν, σε συνεργασία με τον ειδικό, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνολική και αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από Ατοπική Δερματίτιδα στην Ελλάδα, έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους μία νέα πηγή πληροφόρησης.

Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr, την οποία ανέπτυξε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi, έχει ως σκοπό να προσφέρει στους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους την ενημέρωση και τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο. Να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συνολική και αποτελεσματική διαχείρισή της.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, ερυθρότητα και εξανθήματα. Οι ακριβείς αιτίες της Aτοπικής Δερματίτιδας είναι άγνωστες όμως μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι οι εξής: διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, ανοσολογικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες, γενετική προδιάθεση. Παρόλο που η νόσος εκδηλώνεται με δερματικά συμπτώματα, το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή οι μηχανισμοί που δημιουργούν τη φλεγμονή, «κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος».

Συνεπώς, για να μπορέσουν οι ασθενείς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο τους, θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα «βαθύτερα αίτια» που την προκαλούν. Αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να μετριάσουν την επίπτωσή της στην καθημερινότητά τους. Πάντα σε στενή συνεργασία με τον ειδικό.

«Ήλθε η ώρα να ανακαλύψετε την ατοπική δερματίτιδα», επισκεφτείτε το www.atopicderma.gr της Sanofi. H ιστοσελίδα προσεγγίζει ολιστικά τη νόσο, παρουσιάζοντας με απλό και κατανοητό τρόπο την αιτιολογία και τους μηχανισμούς πρόκλησης των συμπτωμάτων, περιγράφει την πολλαπλή επιβάρυνση της μέτριας έως σοβαρής μορφής της νόσου στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή των ασθενών και προσφέρει πρακτικές συμβουλές και εργαλεία για τη διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεών της.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τεχνικές απόσπασης της προσοχής του ασθενή από τον κνησμό και τον πόνο, αλλά και ασκήσεις χαλάρωσης που συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και την απογοήτευση που προκαλούν οι εξάρσεις της νόσου. Επιπλέον, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό τους. Από κοινού να σχεδιάσουν την κατάλληλη, με βάσει τις ατομικές ανάγκες τους, στρατηγική διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

«H ενημέρωση των ασθενών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. H ενημερωτική ιστοσελίδα atopicderma.gr είναι αφιερωμένη στα άτομα με μέτρια ως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα και τους δικούς τους ανθρώπους. Αποτελεί μία πλατφόρμα ενημέρωσης για την καλύτερη κατανόηση της νόσου. Την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ειδικό. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διαχείρισή της, ώστε τα άτομα με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα να ζουν καλύτερα», δήλωσε η κ. Χριστίνα Βεϊοπούλου, Communication Head for Greece and Cyprus, Sanofi.

Η μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα επιφέρει πολλαπλή επιβάρυνση στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι επώδυνα, να συνοδεύονται από οίδημα και να καλύπτουν έως το 50% της επιφάνειας του σώματος. Πολλές φορές εκδηλώνονται απρόβλεπτα και ξαφνικά. Ο κνησμός μάλιστα, μπορεί να είναι τόσο έντονος και επίμονος, ώστε οι ασθενείς συχνά προκαλούν οι ίδιοι δευτερογενείς μολύνσεις και επώδυνες πληγές στο δέρμα τους. Σχεδόν οι μισοί αναγκάζονται να διακόπτουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας!

Ύπνος

Λόγω των διαταραχών του ύπνου, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να νιώθουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες ή να έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία τους. Οι δερματικές βλάβες στο πρόσωπο ή στα χέρια μπορεί να δημιουργήσουν αισθήματα αμηχανίας για την εμφάνισή τους. Ή ακόμα και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Συμβάντα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη. 

Ως εκ τούτου, πολλοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ή να περιορίσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ακόμη χειρότερα, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για την πάθηση ενδέχεται να οδηγήσει σε περιστατικά δυσμενούς αντιμετώπισης των ασθενών από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα