ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταμορφώνεται και εξελίσσεται η Bayer AG

13 Ιανουαρίου 2021, 20:30

images

«Η βιοϊατρική και τεχνολογική επανάσταση που μεταμορφώνει την περίθαλψη με πρωτοφανείς ρυθμούς, λαμβάνει χώρα τώρα. Η εταιρεία μας είναι στην πρώτη γραμμή του κύματος της καινοτομίας στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες όπως και στην ψηφιακή υγεία», δήλωσε ο Stefan Oelrich Μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Bayer AG και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Τομέα της εταιρείας.

«Οδηγούμε αυτή τη μεταμόρφωση και αναπτύσσουμε το ελπιδοφόρο αναπτυξιακό μας χαρτοφυλάκιο μαζί με τους συνεργάτες μας. Κοινός μας στόχος είναι να φέρουμε καινοτόμες θεραπείες στους ασθενείς και να αποκτήσουμε πιο βιώσιμα συστήματα υγείας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Στο πλαίσιο ψηφιακής συνέντευξης τύπου με θέμα «Μετασχηματίζοντας την Περίθαλψη. Μετασχηματίζοντας την Bayer» υπογραμμίστηκε η δέσμευση της εταιρείας στη μεταμόρφωση της υγείας των ασθενών, υλοποιώντας τις στρατηγικές της φιλοδοξίες στους τομείς των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, της ψηφιακής υγείας και μέσω της προώθησης του χαρτοφυλακίου έρευνας και ανάπτυξης της Bayer.

H Bayer δημιούργησε μια νέα Πλατφόρμα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών. Αυτή η πλατφόρμα κατευθύνει τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα και οργανώνει όλες τις σχετικές δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα καινοτομίας για όλους τους συνεργάτες της. Μεταξύ αυτών είναι η BlueRock Therapeutics και η Asklepios BioPharmaceutical (AskBio), δύο εταιρείες που ανήκουν στη Bayer αλλά λειτουργούν ανεξάρτητα.

Το σχετικό χαρτοφυλάκιο Ε&Α (Έρευνα και Ανάπτυξη) της Bayer περιλαμβάνει ήδη 7 προχωρημένα στοιχεία, σε διαφορετικά στάδια κλινικής ανάπτυξης. Αφορούν σε πολλαπλές θεραπευτικές περιοχές με μεγάλες ακάλυπτες ανάγκες, όπως νευροεκφυλιστικές, νευρομυϊκές και καρδιαγγειακές ενδείξεις, εντασσόμενα σε προγράμματα για τη νόσο Pompe, την Πάρκινσον, την Αιμορροφιλία Α και τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 15 προκλινικά στοιχεία στον ίδιο τομέα, που αναμένεται να ενισχύσουν το ερευνητικό της πρόγραμμα κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η ολοκληρωμένη περίθαλψη είναι βασικό στοιχείο της ψηφιακής φαρμακευτικής στρατηγικής της Bayer. Σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακής υγείας Informed Data Systems Inc. (IDS) , η Bayer επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, βάσει της πλατφόρμας διαχείρισης του διαβήτη της IDS.  Πρόκειται για πλατφόρμα που έχει «κατέβει» 3 εκατομμύρια φορές.

Οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν νέες προτάσεις υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών ασθενών σε πεδία όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υγεία της γυναίκας και η ογκολογία. Τα δύο πρώτα πρότυπα αναμένεται να είναι διαθέσιμα εντός του έτους.

Και βέβαια η Bayer συνεχίζει να αναπτύσσει ένα ισχυρό πρόγραμμα Ε&Α προωθώντας περισσότερα από 50 ερευνητικά σχέδια, εστιάζοντας στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την ογκολογία και τα γυναικολογικά νοσήματα.

Η εταιρεία υπογράμμισε δύο υποσχόμενα προγράμματα που βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο ανάπτυξης.

Προωθεί ένα πρόγραμμα μέσου σταδίου, που αφορά σε ενώσεις μίας νέας κατηγορίας αντιπηκτικών: ένα μικρό μόριο που βρίσκεται σε κλινική μελέτη Φάσης ΙΙβ, ένα αντίσωμα και ένα ολιγονουκλεοτίδιο που βρίσκονται σε Φάση ΙΙ, σε ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική νόσο.

Το πρόγραμμα πολλαπλών ενδείξεων P2X3 είναι επίσης σε μεσαίο στάδιο ανάπτυξης. Αρχικά, το πρόγραμμα εστίαζε στη θεραπεία της ενδομητρίωσης (αφορά περίπου 20% των γυναικών παραγωγικής ηλικίας), αλλά εξετάζεται και σε άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από πάνω και νευρογενή υπερευαισθησία όπως ο χρόνος βήχας, η υπερδραστήρια κύστη και ο νευροπαθητικός πόνος. Παράλληλα η Bayer έχει σε τελικό ερευνητικό στάδιο θεραπείες στο πεδίο της ογκολογίας και της καρδιαγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, στην ογκολογία, η darolutamide για την αύξηση της επιβίωσης ανδρών με μη μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη, που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταστατική νόσο.

Η iarotrectinib είναι πρώτη στην κατηγορία στοχευμένη ογκολογική θεραπεία για ασθενείς με συμπαγείς όγκους, με γονίδιο σύντηξης NTRK. Αντίστοιχα η finerenone εξετάζεται ως πρώτη στην κατηγορία της θεραπεία για ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ενώ το vericiguat  αναπτύσσεται για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και ελαττωμένο κλάσμα εξώθησης.

Στις γυναικολογικές παθήσεις, η Bayer πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της, με την εξαγορά της KaNDy Therapeutics, της BAY-342 (πρώτης στην κατηγορία της επίσης) μη ορμονικής, χορηγούμενης δια στόματος μια φορά την ημέρα, θεραπείας για τα αγγειοκινητικα συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση (εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις).

Σχετικά Άρθρα