ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κλινική του ΟΚΥπΥ που δίνει καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου

25 Απριλίου 2024, 11:07

images

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, αποτελεί κέντρο αναφοράς για την ολιστική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων εγκεφάλου τόσο πριν όσο και μετά την ρήξη τους.

TOY ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ*

Η αυτόματη υπαραχνοειδής αιμορραγία αποτελεί έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη νοσηρότητα και επηρεάζει κυρίως νέους συνανθρώπους μας, έχοντας ως κύρια αιτία την ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. Η μέση ηλικία προσβολής είναι περίπου τα 50 έτη και στην Κύπρο προσβάλλει γύρω στα 70-80 άτομα ετησίως.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, όπου περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, ο ασθενής αποβιώνει χωρίς καν να προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ρήξη ανευρύσματος αλλά δεν έχει αποβεί μοιραία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία, η πρόγνωση σχετίζεται κυρίως στην εικόνα που παρουσιάζει ο ασθενής κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.  Όσο πιο σοβαρή είναι η αρχική του νευρολογική κατάσταση. αν δηλαδή  χρειάστηκε για παράδειγμα διασωλήνωση, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή θάνατο.

 Ανευρύσματα εγκεφάλου

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου, είναι συνήθως σακοειδείς παθολογικές διατάσεις που προκύπτουν στα σημεία διχασμού των εγκεφαλικών αρτηριών. Με απλά λόγια, κάποια στιγμή στη ζωή μας, εφόσον έχουμε ανεύρυσμα εγκέφαλου, αυτό δύναται να διαρραγεί και να προκαλέσει υπαραχνοειδή αιμορραγία  για αυτό θα πρέπει, σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι γνωστή η ύπαρξη ανευρύσματος, ο ασθενής να απευθύνεται σε νευροχειρουργικό κέντρο αντιμετώπισης νευραγγειακών παθήσεων για να αξιολογηθεί η κατάσταση του και να αντιμετωπισθεί αναλόγως.

 Κέντρο Αναφοράς

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αποτελεί κέντρο αναφοράς για την ολιστική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων εγκεφάλου τόσο πριν όσο και μετά την ρήξη τους. Με τον όρο ‘ολιστική’ αντιμετώπιση εννοούμε  την πολύπλευρη αντιμετώπιση της πάθησης και την παροχή σύγχρονων επιλογών θεραπείας. Η πλειοψηφία των ανευρυσμάτων εγκεφάλου, δηλαδή γύρω στα 8 από κάθε 10 περιστατικά, συνήθως αντιμετωπίζονται ενδαγγειακά, με καθετηριασμό και εμβολισμό.

 Υπερσύγχρονος Εξοπλισμός

Το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, διαθέτει υπερσύγχρονο αγγειογράφο (Biplane), που επιτρέπει στο έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του,  να  αντιμετωπίζει επιτυχώς δεκάδες περιστατικά ρήξης ανευρυσμάτων κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας ενισχύει σημαντικά το έργο  της Νευροχειρουργικής Κλινικής, καθώς πέραν των εμβολισμών, διενεργεί πληθώρα διαγνωστικών αγγειογραφιών εγκεφάλου καθώς και θεραπευτικών ενδαγγειακών εγχύσεων, θρομβεκτομών κτλ.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλα τα περιστατικά υποψήφια για εμβολισμό. Αυτό καθορίζεται από την αγγειογραφική μελέτη και τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ανευρύσματος.  Σε περίπτωση που το περιστατικό χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, τα ανευρύσματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά από την Νευροχειρουργική Κλινική, με κρανιοτομία και μικροχειρουργικό αποκλεισμό (clipping) του ανευρύσματος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το σύγχρονο χειρουργείο που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική, είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο μικροσκόπιο, με δυνατότητα διεγχειρητικής αγγειογραφίας, doppler μελέτης ροής αγγείων για εξακρίβωση της βατότητας των αγγείων μετά τον αποκλεισμό του ανευρύσματος, παρέχοντας δυνατότητα νευροφυσιολογικού ελέγχου.  Σε ότι αφορά τα ανευρύσματα, εξίσου  σημαντικός είναι και ο ρόλος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αφού συχνά τα περιστατικά με ρήξη ανευρύσματος είτε είναι ήδη νοσηλευόμενα εκεί είτε όταν πρόκειται για μη διασωληνωμένους ασθενείς, μεταφέρονται  για ένα 24ωρο στη ΜΕΘ για σταδιακή αφύπνιση και αυξημένη φροντίδα όπως γίνεται σε όλα τα διεθνή κέντρα αντιμετώπισης ανευρυσμάτων εγκεφάλου.

 Εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, διαθέτει έμπειρο, εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου, παρέχοντας σωστή αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ασθενών  με ανεύρυσμα εγκεφάλου και  άλλες αγγειακές  παθήσεις εγκεφάλου.  Ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε σε απεικονιστικό έλεγχο, ανεύρυσμα ή ασθενείς με  ιστορικό ρήξης ανευρύσματος  μπορούν να αποταθούν στο ιατρείο Νευραγγειακών παθήσεων της Νευροχειρουργικής κλινικής.

Για ραντεβού και πληροφορίες για την Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 22603494 και 22603550.

 *Νευροχειρούργος, Νευροχειρουργική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Σχετικά Άρθρα