ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Γυναίκα και ευ αγωνίζεσθαι»: Δυνατά μηνύματα με τη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου

10 Μαρτίου 2023, 16:17

images

Σεβασμός, ηθική, αλληλεγγύη, πρόταξε η Σοφία Μπεκατώρου!

Η ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι» δεν αφορά μόνο στον αθλητισμό και στην καθαρή προσπάθεια των αθλητών για την επίτευξη της νίκης. Αφορά και στην κάθε στιγμή της συμπεριφοράς των ανθρώπων και πολύ περισσότερο αυτών που παλεύουν για την επίτευξη της νίκης της ίδιας της ζωής! Όπως οι γυναίκες της Europa Donna στις οποίες ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσαν με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός» της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Πρεσβευτής «Ευ Αγωνίζεσθαι» με θέμα «Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προτάχθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη αλλά και υποχρέωση συνάμα, για την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των γυναικών όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ανάγκη που τόνισαν στον εισαγωγικό χαιρετισμό τους η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναίκα και Αθλητισμός, Ιωάννα Δημητρίου, ο Πρεσβευτής του «Ευ αγωνίζεσθαι», Φοίβος Κωνσταντινίδης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον χαιρετισμό της οποίας μετέφερε η Βουλευτής Σάββια Ορφανίδου.. 

Έχουν ασφαλώς γίνει καλά βήματα αλλά είναι πολλά ακόμη που πρέπει να καταφέρουμε είπε στην ομιλία της η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, η οποία αναφέρθηκε στις αρχές που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προτάξει για τα δικαιώματα των γυναικών. Η κυρία Κυριακίδου, η οποία υπήρξε και η πρώτη Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, κατέθεσε τις μαρτυρίες της για τον δύσκολο αγώνα των γυναικών με καρκίνο του μαστού, προτάσσοντας την αξιοπρεπή αντοχή τους μέχρι να φτάσουν στη νίκη της ζωής.

Με επίκεντρο την ερμηνεία της ιδέας του «ευ αγωνίζεσθαι», η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου Μαίρη Περδίου διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας των γυναικών με καρκίνο του μαστού, αναδεικνύει με μεγαλοπρέπεια τις αξίες της δίκαιης και αξιοπρεπούς προσπάθειας. «Θέλω όμως», πρόσθεσε η κυρία Πεδίου, «να ευχαριστήσω από καρδιάς την επιστήθια φίλη μας ΟΠΑΠ Κύπρου γιατί στηρίζει με δύναμη τον αγώνα μας και συμβάλλει στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Europa Donna». Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά και στην πρόσφατη προσφορά από την ΟΠΑΠ Κύπρου των πέντε υπερσύγχρονων ψηφιακών μαστογράφων που θα εξυπηρετούν τις γυναίκες του τόπου σε πέντε επαρχίες μας.

Συγκλονιστική ήταν και η παρέμβαση της Ελληνίδας αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου η οποία ως ιστιοπλόος μετρά ένα Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, τέσσερα χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η Σοφία Μπεκατώρου, ως η αθλήτρια που έφερε στην επιφάνεια με περισσό θάρρος το χρόνιο πρόβλημα της παρενόχλησης στον αθλητισμό και όχι μόνο, μοιράστηκε τους προβληματισμούς και την ανησυχία της για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές έμφυλες διαφορές στον αθλητισμό και την κοινωνία. Διαφορές που θα διορθωθούν μόνο αν ο καθένας στην καθημερινότητα μας υιοθετήσουμε μια νοοτροπία σεβασμού, ηθικής και αλληλεγγύης.

Τα μηνύματα της εκδήλωσης συνόψισε με ικανοποίηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γεώργιος Χρυσοστόμου, αναφέροντας ότι η ΚΟΕ έχει θέσει στις προτεραιότητες της δράσης της την έμπρακτη αναγνώριση και σεβασμό στις γυναίκες του αθλητισμού και της κοινωνίας. Ο κύριος Χρυσοστόμου ευχαρίστησε την ΟΠΑΠ Κύπρου για την στήριξη της τόσο στη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και διαχρονικά στην ΚΟΕ και τον κυπριακό αθλητισμό. Την εκδήλωση «Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι», την οποία διάνθισαν με τις μουσικές δημιουργίες τους οι μαθητές της Ακαδημίας ΑΡΤΕ, παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σάββας Κοσιάρης.



Σχετικά Άρθρα