ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκπαιδευτική Ημερίδα της ΕΕΘ για τη Διεπιστημονική Διαχείριση των Αιμοσφαιρινοπαθειών

29 September 2023, 16:46

images

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 28/09/2023, η Εκπαιδευτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Eθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκωσίας-Κερύνειας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», με αντικείμενο τη "Διεπιστημονική Διαχείριση των Αιμοσφαιρινοπαθειών: Θαλασσαιμία & Δρεπανοκυτταρική Αναιμία".

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η διεπιστημονική κλινική διαχείριση και η συστηματική συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων, χρόνιων παθήσεων, όπως είναι η θαλασσαιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, αμφότερες τις οποίες διαχειρίζονται οι θεράποντες ιατροί και επιστήμονες των κλινικών θαλασσαιμίας σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ένα διευρυμένο ακροατήριο επαγγελματιών υγείας και ιατρών έδωσε το παρών και ενημερώθηκε από εμπειρογνώμονες του κυπριακού αλλά και του διεθνούς επιστημονικού στερεώματος για επίκαιρα θέματα, τα οποία παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για την αιματολογική επιστήμη όσο και για την καθημερινή κλινική πρακτική. Μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η παθοφυσιολογία των νόσων, ο ρόλος της αποσιδήρωσης στη θεραπεία της θαλασσαιμίας, η αφαιμαξομετάγγιση, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση ενδοκρινολογικών, καρδιακών, ηπατικών επιπλοκών στους ασθενείς, κ.α.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους, η Πρόεδρος της ΕΕΘ, Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, υπογράμμισε πως η προώθηση μιας δομημένης και καλά συντονισμένης διεπιστημονικής διαχείρισης των αιμοσφαιρινοπαθειών καθίσταται σήμερα επιτακτική, δεδομένων των «αλμάτων» που σημειώνει σήμερα η ερευνητική πρόοδος και οι επιστημονικές εξελίξεις των αιμοσφαιρινοπαθειών, αλλά και της σημαντικής διαφοροποίησης των αναγκών των πασχόντων με την προοδευτική αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού τους.

Ευχαρίστησε, επίσης, εκ μέρους της ΕΕΘ το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για τη διαχρονική στήριξή τους στο έργο της Επιτροπής, τονίζοντας πως προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας για την ενθάρρυνση της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας προς αναγνώριση της αξίας και του ρόλου της διεπιστημονικής συνεργασίας, σε ό,τι αφορά τις αιμοσφαιρινοπάθειες.

Η Ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωποι των οποίων την τίμησαν με την παρουσία και τις καίριες παρεμβάσεις τους.

Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτής και των υπόλοιπων  Εκπαιδευτικών Ημερίδων που διοργανώνει το προσεχές διάστημα η ΕΕΘ θα ανακοινωθούν σύντομα, με απώτερο στόχο τη διατύπωση ολοκληρωμένων εισηγήσεων για τη σύσταση μιας εξειδικευμένης Διεπιστημονικής Επιτροπής για τις Αιμοσφαιρινοπάθειες, την οποία και προωθεί η ΕΕΘ σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ.

Σχετικά Άρθρα