ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκδήλωση για θέματα διαφάνειας στον τομέα της υγείας

28 Νοεμβρίου 2022, 16:24

images

Το Cyprus Integrity Forum (CIF) διοργάνωσε στις 21 Νοεμβρίου εκδήλωση με θέμα “Διαφάνεια στον τομέα της Υγείας”, υπό την αιγίδα του αξιότιμου Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ, του CIF κα Έλενα Τάνου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε επιγραμματικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum κος Μ. Σκανδάλης απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε με τη σειρά του την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κα Χριστίνα Γιαννάκη. Η κα Γιαννάκη χαιρέτησε την εκδήλωση και παρουσίασε εκτενώς τις θέσεις του Υπουργείου για θέματα διαφάνειας καθώς και σχετικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί. Στη συνέχεια το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIF, Δρ. Στέλιος Χατζηχριστοφή παρουσίασε μελέτη του με βάση στοιχεία που καταγράφηκαν σε παγκόσμιο πεδίο αναφορικά με περιπτώσεις διάβρωσης και καταδολίευσης των συστημάτων υγείας.

Επίτιμος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Alex Rothwell, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS/National Health System - Counter Fraud Authority). Ο κ. Rothwell θεωρείται αυθεντία στα θέματα διαφάνειας και ελέγχου με μεγάλη προϋπηρεσία και τεχνογνωσία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του εξήγησε τη δομή του συστήματος ελέγχου που έχουν εφαρμόσει στο Η.Β., καθώς και διαδικασίες που ακολουθούνται για να διασφαλιστεί όσο τον δυνατόν η αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Ανέλυσε διάφορες πτυχές που άπτονται ελέγχου, ιδίως σε τρόπους εξαπάτησης του συστήματος που έχουν καταγράψει και τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Ο κος Rothwell τόνισε την ανάγκη όχι μόνο ενός αναλυτικού συστήματος ελέγχου αλλά και της διαρκούς επαγρύπνησης και επανεξέτασης των μεθόδων.

Ακολούθησε εκτενή συζήτηση, με πολλές και καταιγιστικές ερωτήσεις από το κοινό προς τον κ.Rothwell και το πάνελ. Το κοινό προερχόμενο από φορείς, οργανισμούς και επαγγελματίες του ευρύτερου τομέα, έθεσε καίρια ερωτήματα και εξέφρασε τις ανησυχίες του με βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους μέσα από το σύστημα Υγείας.

Η δέσμευση του CIF ήταν ότι θα ακολουθήσει εργαστήριο στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων παραγόντων του τομέα υγείας για καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών για να πατάξουν τις διάφορες εστίες διαφθοράς στου Εθνικού Συστήματος Υγείας και να το καταστήσουν βιώσιμο.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση κοκτέιλ.

Για περισσότερες πληροφορίες: Επικοινωνία: Τ. 22025772.  /  Email: info@cyprusintegrityforum.org

Σχετικά Άρθρα