ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διάκριση του Δήμου Αγλαντζιάς για το πρόγραμμα της Coca-Cola στην Κύπρο «Zero Drop – Aποστολή Νερό»

29 Απριλίου 2024, 08:46

images
  • Έλαβε την Πράσινη Σημαία στην τελετή βράβευσης των Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου για το 2023

Σημαντική τιμητική διάκριση για το πρόγραμμα «Zero Drop – Αποστολή Νερό» της Coca-Cola στην Κύπρο, που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP – Med) με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), έλαβε ο Δήμος Αγλαντζιάς στην τελετή βράβευσης των Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου για το 2023. Το καινοτόμο πρόγραμμα της εταιρείας που έτρεξε για 10 χρόνια έδωσε λύσεις στις επιπτώσεις που προκαλούν οι εκτεταμένες ανομβρίες και η μόνιμη κατάσταση λειψυδρίας στην περιοχή μας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ολοκληρώθηκε το 21ο έργο του προγράμματος που αφορούσε την άρδευση δημόσιων χώρων πρασίνου με ανακυκλωμένο νερό στον Δήμο Αγλαντζιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Απριλίου στο Προεδρικό Μέγαρο και τις διακρίσεις απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Διοργανωτές της εκδήλωσης και των βραβείων ήταν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, η Ένωση Δήμων Κύπρου και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Το βραβείο και την Πράσινη Σημαία για τον Δήμο Αγλαντζιάς παρέλαβε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Δήμαρχος Αγλαντζιάς. Στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντίνου, αφού ευχαρίστησε την Coca-Cola στην Κύπρο και τον διεθνή οργανισμό GWP-Med, ανέφερε: «Το σύστημα συλλογής βρόχινου και επιφανειακού νερού που εγκαταστάθηκε μέσω του προγράμματος Zero Drop – Αποστολή Νερό, επιτρέπει το πότισμα 8 παρακείμενων πάρκων και χώρων πρασίνου του δήμου μας. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς  το έργο υποστηρίζει το αστικό πράσινο προσφέροντας ανάσα ζωής στην πόλη, μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών άρδευσης, ενώ επιπλέον καλλιεργεί μια νέα κουλτούρα στους πολίτες για την υπεύθυνη χρήση του νερού. »

Το «Zero Drop – Αποστολή Νερό» κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα στα 10 χρόνια εφαρμογής του επηρεάζοντας θετικά τις ζωές δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Κύπρου. Το πρόγραμμα προώθησε την αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, μέσα από την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών νερού, όπως το βρόχινο ή το γκρίζο νερό, προκειμένου να καλύψουν δευτερεύουσες χρήσεις όπως η άρδευση πράσινων χώρων. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της τελευταίας παρέμβασης του προγράμματος «Zero Drop - Αποστολή Νερό» στον Δήμο Αγλαντζιάς εξοικονομούνται 3.000.000 λίτρα νερού ετησίως.

Παράλληλα, το project κατάφερε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, και ειδικά τα παιδιά, για την υπεύθυνη διαχείριση του νερού. Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν 21 έργα τοπικής σημασίας, εγκαταστάθηκαν και αποκαταστάθηκαν 16 συστήματα συλλογής «γκρίζου νερού» σε σχολεία και γήπεδα, εκπαιδεύτηκαν 30 τεχνικοί, επιμορφώθηκαν 280 εκπαιδευτικοί, ενώ επωφελήθηκαν 93.000 κάτοικοι της Κύπρου.

Παράλληλα, με την ανακοίνωση αυτής της σημαντικής διάκρισης, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει μία ψηφιακή καμπάνια που θα εστιάζει στον αντίκτυπο του έργου στην τοπική κοινωνία και στο πώς τα συστήματα ποτίσματος ανακυκλωμένου νερού βοηθούν στη διατήρηση του πράσινου στο πάρκο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόσιμου νερού. Μία ενέργεια που στόχο έχει την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα του νερού και ενίσχυση της συνειδητοποίησης της σημασίας της ορθής διαχείρισής του.

Σχετικά Άρθρα