ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

“Building Tech Islands”: Σεμινάριο ορόσημο για την καθιέρωση της Κύπρου ως τεχνολογικός κόμβος

19 September 2023, 15:49

images

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο “Building Tech Islands: A Workshop on Attracting Foreign Tech Companies" που διοργάνωσε ο TechIsland, στο πλαίσιο του φετινού TechIsland Summit. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και υψηλόβαθμα στελέχη συναφών εταιρειών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάπτυξης της Κύπρου ως τεχνολογικός κόμβος, το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του πετυχημένου μοντέλου της Ιρλανδίας στο να προσελκύσει ηγετικές εταιρείες όπως Google και Meta και υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες του τομέα, και να μετατραπεί σε διεθνή επενδυτικό προορισμό.

Δύο διακεκριμένοι ομιλητές από την Ιρλανδία ήρθαν ειδικά για το σκοπό αυτό: η  Mary Harney, η οποία έχει διατελέσει πολλαπλούς κυβερνητικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού (Tánaiste) της Ιρλανδίας και ο Clive Ryan, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής EMEA στη ΜΕΤΑ.

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο πρόεδρος του ΔΣ του TechIsland Βαλεντίνος Πολυκάρπου ανέφερε: «Καταφέραμε να προσελκύσουμε παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας και κορυφαίους επαγγελματίες, με μεγάλο όφελος προς την οικονομία της χώρας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Είμαστε εδώ σήμερα για να μάθουμε από την επιτυχία της Ιρλανδίας και να συζητήσουμε πώς μπορούμε όχι μόνο να προσελκύσουμε περισσότερες εταιρείες και επαγγελματίες αλλά και να κρατήσουμε αυτούς που είναι ήδη εδώ."

Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε την ανάγκη για συνεργασία για να δημιουργηθεί η σωστή υποδομή και να ανταποκριθούμε στις συνεχόμενες ανάγκες του τομέα τεχνολογίας. Όπως είπε: “Σήμερα είμαστε εδώ για να καταγράψουμε πιθανές λύσεις σε σοβαρές προκλήσεις και να θέσουμε γερά θεμέλια για να μπορεί η Κύπρος να σταθεί ανταγωνιστικά ανάμεσα σε άλλους διεθνείς τεχνολογικούς κόμβους.”

Στην παρουσίασή της, η κ. Mary Harney περιέγραψε τους βασικούς παράγοντες που έκαναν την Ιρλανδία ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές: δέσμευση για συνεχή μετασχηματισμό στη δημόσια πολιτική, στρατηγική εστίαση στην εκπαίδευση και σημαντικές επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Τόνισε επίσης τη σταθερότητα που προσφέρει η συνεπής βιομηχανική πολιτική, το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που προκύπτει από τις προοδευτικές πολιτικές μετανάστευσης και εκπαίδευσης και τα ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα. Αυτές οι πολύπλευρες στρατηγικές έχουν καταστήσει την Ιρλανδία παγκόσμιο κόμβο για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Clive Ryan αναφέρθηκε σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα που ιστορικά διαμορφώνουν το τεχνολογικό οικοσύστημα της Ιρλανδίας. Ανέφερε πως είναι σημαντικό η οικονομία να μην εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εταιρικά φορολογικά έσοδα, προτρέποντας τη διαφοροποίηση και καλλιέργεια ταλέντου σε τοπικό επίπεδο και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του TechIsland να μετατρέψει την Κύπρο σε κορυφαίο τεχνολογικό κόμβο. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2021, η TechIsland βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της βιομηχανίας τεχνολογίας στην Κύπρο, προσπαθώντας να δημιουργήσει βέλτιστες και πιο σύγχρονες συνθήκες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του TechIsland https://thetechisland.org/  ή τις σελίδες του οργανισμού στα Linkedin, Facebook, Instagram.

Σχετικά Άρθρα