ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απονεμήθηκαν τα «Zero Waste Beach Awards 2022»

22 Ιουνίου 2022, 16:21

images
  • Εννέα παράκτιες επιχειρήσεις ξεχώρισαν ανάμεσα σε 320 συμμετοχές στα φετινά Zero Waste Beach Champions, στις κατηγορίες της Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας, της Βιωσιμότητας, της Καινοτομίας και της Κοινωνικής Ευθύνης
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος συγκεντρώθηκαν περίπου 2547 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών 

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή βράβευσης «Zero Waste Beach Awards 2022», κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν εννέα παράκτιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την υπευθυνότητα τους ως προς την αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους. Ο διαγωνισμός Καλών Πρακτικών, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Zero Waste Beach», που υλοποιεί το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Ηλεκτρική στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστα Καδή. Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα, η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η κοινωνική ευθύνη αποτελούν τα βασικά στοιχεία που ανέδειξαν τις βραβευθείσες εταιρείες. 

Σημειώνεται ότι, τα βραβεία που απονεμήθηκαν κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά και τα επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Σώσε Εσκιτζιάν.

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας- KANIKA HOTELS & RESORTS
  • Βραβείο Καινοτομίας- Atlantica Sancta Napa Hotel
  • Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης - LOUIS HOTELS
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας- Aliathon Hotel

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας- Medflora Museum (detox centre)
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας- Grape by the sea
  • Βραβείο Καινοτομίας - Sandy Beach Bar
  • Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης- Technopolis20
  • Έπαινος απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο το FitosInn Hotel για τις αειφόρες πρακτικές που υλοποιεί.

Οι νικητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 320 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. Το Δίκτυο λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Beach», και αποσκοπεί στην κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Κώστας Καδής, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του «Zero Waste Beach», τόνισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα απορρίμματα σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αλιεία, από τις οποίες ο τόπος μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό». Διαβεβαίωσε, επίσης, τους συντελεστές του Προγράμματος ότι στις πολύτιμες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο τις καθαρές θάλασσες.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του «Zero Waste Beach».  «Τα αποτελέσματα του έργου είναι σημαντικά. Δείχνουν πώς με τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα πλαστικά που αφήνονται ελεύθερα στη φύση δεν χάνονται ποτέ. Γίνονται μικροπλαστικά και παραμένουν για πάντα στο περιβάλλον, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα του πλανήτη και την δημόσια υγεία. Οι επιχειρήσεις της Κύπρου έδειξαν την μεγάλη τους ευαισθησία και την ετοιμότητα να δουλέψουν μαζί με την κοινωνία των πολιτών για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, για καθαρές θάλασσες!».

Οι δράσεις του προγράμματος παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 2018 μέχρι και σήμερα, καθώς με την συμβολή 25 Τοπικών Αρχών, των επιχειρήσεων - μελών του Δικτύου, 64 φορέων του Δημόσιου τομέα και επιτεύχθηκε η συγκέντρωση περίπου 2547 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.  

Σε δικό της χαιρετισμό, η Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Cyprus, Μελίνα Λιμνάτη σημείωσε την σημαντική συμβολή του Zero Waste Beach στην εγρήγορση και δράση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού για το θέμα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. «Το πρόγραμμα πέτυχε αξιοσημείωτα ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα ενώ κινητοποίησε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας με πρωταγωνιστές τις επιχειρήσεις μέλη αλλά και τους εθελοντές που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Καλούμε και άλλες εταιρίες να ενωθούν με το πρόγραμμα Zero Waste Beach ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις προσπάθειες μας».

Περισσότερες πληροφορίες:

ΑΚΤΗ  

Zero Waste Beach

Coca Cola HBC Cy

Σχετικά Άρθρα