ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για Covid-19

17 Μαρτίου 2020, 16:07

images

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), χαιρετίζει τα εξαγγελθέντα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και στήριξης της οικονομίας μετά την κήρυξη της χώρας μας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα όμως, η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. διαπιστώνει ότι αναφορικά με τον κυπριακό κατασκευαστικό τομέα, δεν είναι εφικτή:

η εφαρμογή των αυστηρών κανόνων υγιεινής και της απόστασης ασφαλείας των 8m² ωφέλιμου εμβαδού ανά εργαζόμενο, ενόσω η εκτέλεση των εργασιών είναι ομαδική.

η εκτέλεση εργασίας εξ΄ αποστάσεως (εργασία από το σπίτι)

η διασφάλιση της υγείας συντελεστών των έργων (διευθυντών έργων, επιστατών), οι οποίοι είτε άγουν το 60ο έτος της ηλικίας τους, είτε εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς επίσης και των εργατοτεχνιτών νεότερης ηλικίας και των οικογενειών τους

η διασφάλιση του βασικού εισοδήματος των εργαζομένων σε περίπτωση υποχρεωτικού περιορισμού ή προληπτικού αυτοπεριορισμού τους, ενόσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής της απασχόλησής τους.

Εν όψει των πιο πάνω, η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. επισημαίνει την ανάγκη

  • υιοθέτησης ειδικών μέτρων για τον κατασκευαστικό τομέα, [όπως έχουν υιοθετηθεί στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία)] τα οποία να αναπληρώνουν την αδυναμία εφαρμογής των ήδη εξαγγελθέντων, ή
  • ένταξης των εργοδοτουμένων σε σύστημα υποχρεωτικής αναστολής της απασχόλησης τους
  • διασφάλισης της ρευστότητας των εργοληπτικών επιχειρήσεων με πρόσθετες πιστώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στην έκδοση ή/και πληρωμή πιστοποιητικών πληρωμής σε έργα του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα
  • αξιοποίησης διαθέσιμων ανεκμετάλλευτων κονδυλίων από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ή επενδυτικά ταμεία ή κονδυλίων από την απελευθέρωση των κεφαλαίων 1,3 δις που θα χρησιμοποιηθούν από τις συστημικές τράπεζες για να βοηθήσουν επηρεαζόμενες  επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε όφελος ή/και για τη στήριξη του κυπριακού κατασκευαστικού τομέα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία για άμεση λήψη μέτρων και στον Κατασκευαστικό Τομέα.

Σχετικά Άρθρα